Hlavní obsah

Alonso utnul nekonečné čekání na výhru a vyhrožuje soupeřům: Neukázal jsem vše

Radek MalinaSport.czPrávo

Bezmála devět měsíců čekal Fernando Alonso s monopostem Ferrari na triumf v závodě mistrovství světa formule 1. V boji o mistrovský titul minulé sezóny od července nedokázal protnout cílovou čáru jako první, což jej při soupeření s Vettelem značně limitovalo. Až nedělní Grand Prix Číny přinesla jednatřicetiletému španělskému závodníkovi euforii. „Skvělé, naprosto skvělé," líčil bezprostřední pocity ostřílený matador, když jako malý juchal s vlajkou Ferrari na vítězném rudém monopostu.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Fernando Alonso se raduje s pohárem pro vítěze GP v Šanghaji. Vlevo druhý v cíli Kimi Räikkönen, zcela vpravo třetí Lewis Hamilton.

Článek

„Jel jsem fantastický závod od začátku až do úplného konce. Neměl jsem žádné problémy. Auto fungovalo fantasticky, opotřebení pneumatik bylo lepší, než jsem očekával, tudíž jsem mohl držet tempo potřebné k vítězství," hodnotil vystoupení v Číně Fernando Alonso.

V úvodním podniku sezóny v Austrálii dojel druhý, následně však v Malajsii musel odstoupit. I proto si triumf v Číně náležitě vychutnal. Zvláště, když je jeho předešlé vítězství v závodě mistrovství světa staré téměř devět měsíců. Naposledy totiž slavil první místo v Německu 22. července loňského roku. „Musím říct, že při pohledu na letošní bilanci s ohledem na způsob výhry v Šanhgaji jsem plný optimismu. Naše forma vypadá velmi dobře. Budeme bojovat o titul," juchal Alonso.

Pokyny zněly: „Zklidni to"

Přestože v průběhu závodu dostal do vysílačky pokyn, aby se nehnal za výhrou s plnou intenzitou, neboť měl pohodlný náskok, španělský rodák z Ovieda nepolevil ani trošku. „Jedu přece mistrovství světa, kde je potřeba maximální nasazení v každé situaci. Na úlevy není čas," hlásil ještě na stupních vítězů s úsměvem. „Vycházel jsem ze stavu pneumatik, držel určité tempo. Nebyl důvod se obávat."

Ujišťoval, že ani přes dlouhé čekání na triumf si nehodlá dopřát žádné bujaré oslavy čínského vítězství. „Už v neděli večer se přesouvám do Bahrajnu, kde za týden šampionát pokračuje. Ale chlapci z mého týmu budou mít nepochybně dlouhý večer," kynul směrem k mechanikům.

Španělský pilot Ferrari doufá, že ve čtvrtém podniku sezóny potvrdí výkonnost z Číny a ještě vylepší průběžné třetí místo v mistrovství světa. „Nepochybně nás v Bahrajnu čekají odlišné podmínky. Jsem si však jistý, že Ferrari bude na stupních vítězů. V Číně jsme ukázali potenciál, ale nikoliv veškerý," vzkázal Alonso soupeřům, že jestli nestíhali jeho tempu v Šanghaji, budou mít za týden ještě větší problém.

Räikkonen: Nebýt kolize, jel jsem rychleji

Slova španělského pilota nechala zcela klidným Kimiho Räikkönena. Přesně v duchu přezdívky Iceman ani nehnul brvou. Po zisku stříbrné pozice a druhém umístění na pódiu v letošní sezóně byl finský borec nad věcí. „Nebýt kolize s Pérezem, byl jsem mnohem rychlejší," vztekal se při vzpomínce na střet s jezdcem týmu McLaren, z něhož vyvázl s poničeným nosem formule.

„I tak bylo auto docela dobře ovladatelné. Každopádně nebýt poškození, mohl jsem rozhodně více na Alonsa zatlačit," reagoval Räikkonen na slova vítěze čínského závodu.

Reklama