Hlavní obsah

Webberova smolná série nekončí. Za srážku při čínské GP bude pykat i v Bahrajnu

Šanghaj

Pilot formule 1 Mark Webber ze stáje Red Bull zažívá krušné časy. Po vleklém konfliktu s „parťákem" Vettelem si chtěl spravit chuť při Velké ceně Číny. Nejdřív ale dostal penalizaci v kvalifikaci, kvůli čemuž startoval v GP jako poslední, a závod po ztrátě kola ani nedojel. Navíc byl potrestán ztrátou tří míst na startu příštího závodu MS v Bahrajnu. Australan bude pykat za způsobení kolize s Jeanem-Ergikem Vergnem ze sesterského týmu Toro Rosso v nedělní Velké ceně Číny.

Foto: Aly Song, Reuters

Webber po předčasném konci na čínské Grand Prix.

Článek

„To pěkně zkompletovalo můj skvělý víkend tady," řekl ironicky Webber, jehož pohodu v uplynulých dnech narušovalo opakované probírání jeho napjatých vztahů s kolegou Sebastianem Vettelem po skandálu s nedodržením týmové režie v Malajsii.

Zatímco v Sepangu přišel Webber kontroverzním způsobem o vítězství, v Číně prožil další vyloženě špatné dny. V kvalifikaci mu došel benzin a byl kvůli tomu vyloučen a odsunut na konec startovního roštu.

Před závodem mu tým vyměnil převodovku, takže do závodu vyrazil z uličky v boxech. Už po patnácti kolech ale odstoupil. Po kolizi při nepovedeném předjížděcím manévru musel do boxů a nedlouho po návratu na trať ztratil pravé zadní kolo. Za jeho špatné připevnění vyměřili komisaři týmu Red Bull pokutu ve výši 5000 eur (zhruba 130 tisíc korun).

Dokonce pět míst oproti výsledku v kvalifikaci ztratí v Bahrajnu nováček Sauberu Esteban Gutiérrez. Mexičan v Šanghaji nedobrzdil v pátém kole před pravotočivou zatáčkou a rozbil vůz o monopost Adriana Sutila z Force India. Německý pilot pak musel zajet do boxů, kde jeho poškozená formule začala hořet, a závod pro něj rovněž skončil.

Reklama

Související témata: