Hlavní obsah

Konspirace proti Webberovi? Šéf Red Bullu si ťukal na čelo

Praha/Šanghaj

Nebylo té smůly až příliš? Mark Webber při víkendové Velké ceně Číny vozů formule 1 prožil sérii tak neuvěřitelných, nepříjemných náhod, že to podpořilo vznik konspiračních teorií. Šéf týmu Red Bull Christian Horner si ovšem nad spekulacemi fanoušků australského jezdce ťukal na čelo...

Foto: Aly Song, Reuters

Monopost Marka Webbera bude co nevidět o kolečko chudší.

Článek
Fotogalerie

Fakta jsou jednoduchá. Sobota: Webberovi v kvalifikaci došlo palivo, byl diskvalifikován a ve startovním roštu pro něj zbylo poslední místo. Neděle: při snaze probít se při závodu mezi pomalejšími vozy si australský jezdec poškodí při střetu s pilotem sesterské stáje Toro Rosso Jeanem-Éricem Vergnem přední přítlačné křídlo; zajede do boxů k opravě, po návratu na trať mu upadne pravé zadní kolo a se závodem je konec.

Všechny tyto momenty by asi zapadly, nebýt atmosféry po kontroverzním víkendu v Malajsii, kde se opět pořádně vyostřil vztah Webbera se Sebastianem Vettelem a dění v Red Bullu bylo proto v Šanghaji pod drobnohledem. Vedení ale rázně odmítlo, že by vůči šestatřicetiletému Australanovi hrálo nefér.

„Neuvěřitelné výmysly! Zapomeňte na konspiraci! Ten, koho vůbec napadne, že bychom na některého z jezdců hráli špinavou hru, vůbec netuší, o čem je řeč. Jediné, o co nám šlo, bylo dostat oba vozy do cíle na co nejlepší pozici," odmítl důrazně spekulace šéf Red Bullu Christian Horner.

Podle mechanika bylo kolo upevněné

Problém ale byl, že sám Webber možnou konspiraci zcela nevyloučil, a tím jen rozjitřil fantazii příznivců všemožných teorií. „Mark ví naprosto přesně, o co šlo! Naprosto přesně! To je celé. Žádná konspirace," čertil se Horner.

Red Bull nicméně zatím nebyl schopen vysvětlit, proč Webber po osudném pitstopu přišel o kolo. „Od příslušného mechanika máme informaci, že kolo bylo přiděláno správně. Vzhledem k tomu, že se měnil nos vozu, nebyla zastávka nijak hektická a mechanici měli více času, aby si svou práci zkontrolovali. Kolo prý bylo zabezpečeno dobře. Těžko říct, proč po několika set metrech upadlo. Možná to byl důsledek toho předchozího kontaktu. Ale přesně to zatím nevíme, musíme si počkat na shromáždění všech dat," poznamenal Horner.

Webberovo smolné období ale bude pokračovat i tento víkend při Velké ceně v Bahrajnu, kde australský pilot přijde v rámci trestu za střet s Vergnem o tři pozice na startu. „Mark je houževnatý závodník, bude v pohodě. Kolize i odstoupení ze závodu byly jen souhry náhod. Škoda, že k tomu došlo, protože jinak jel velmi dobrý závod," doplnil Horner, který se musel rovněž smířit s trestem: Red Bull za nebezpečné vypuštění Webbera na trať vyfasoval pokutu pět tisíc eur.

Reklama

Související témata: