Hlavní obsah

Stirling Moss hrubě urazil ženy-závodnice. Na formuli 1 prý mentálně nemají

Praha

Na citlivou notu zahrál legendární jezdec formule 1 Stirling Moss. Zřejmě nejslavnější ne-mistr světa se v rozhovoru pro BBC rozpovídal o angažování žen v prestižním seriálu, vůbec se přitom ale nedržel současných genderových schémat. A prohlášením, že závodnice se nemohou ve formuli 1 prosadit kvůli nedostatečným mentálních schopnostem, vyvolal ostrou reakci.

Foto: Profimedia.cz

Stirling Moss na archivním snímku z roku 2009 při Velké ceně Británie v Silverstonu.

Článek

„Věčně druhý a třetí" Moss se poněkud nešťastně zamyslel nad tím, zda se může některá ze závodnic prosadit ve formuli 1 mezi nejlepší. „Myslím, že umějí být pořádně silné. Ale nemají mentální předpoklady pro opravdu tvrdé závodění kolo na kolo," prohlásil třiaosmdesátiletý vítěz šestnácti Velkých cen. „Znám pár odolných závodnic. Ale až momenty, při nichž jde doslova o život, určí vítězné typy. A nejsem přesvědčen o tom, že se ženy s tak silnou mentální zátěží umějí vyrovnat. Natolik, aby mohly ve formuli 1 vyhrávat," doplnil čtyřnásobný vicemistr světa a trojnásobný „bronzový" jezdec MS.

V historických statistikách formule 1 dosud figuruje pět žen, jen dvě se ale postavily na start. V současnosti má - když už - ženské pohlaví spíš zastoupení v „bafuňářských" strukturách, Monisha Kaltenbornová je dokonce šéfkou týmu Sauber a Frank Williams nedávno ve své stáji jmenoval svou zástupkyní dceru Claire.

Williams ovšem navíc angažoval jako testovací jezdkyni Susie Wolffovou, která neváhala na Mossova ostře reagovat. „Naprosto s tím nesouhlasím. Když jsem to poprvé slyšela, úplně jsem se otřásla odporem. Osobnost Sira Stirlinga plně respektuji, ale ukazuje se, že patří k jiné generaci," prohlásila třicetiletá jezdkyně.

Ženy ve formuli 1
1958-59Maria Teresa de Filippis (It.)5 GP/3 starty
1974-76Lella Lombardi (It.)17/12
1976, 1978Divina Galica (Brit.)3/0
1980Desiré Wilson (JAR)1/0
1992Giovanna Amati3/0

Podle Wolffové by mělo Mossovo tvrzení opodstatnění v jeho době, tedy v 50.-60. letech. „Rozumím tomu, že si neumí představit ženu ve voze formule 1. Tehdy jste usedali za volant a věděli jste, že dáváte svůj život všanc. Jenže dnes je F1 technicky někde úplně jinde, je mnohem bezpečnější," poznamenala pohledná Skotka.

Na Mossův výrok reagoval i šéf formule 1 Bernie Ecclestone, i když poněkud rozpolceně. „Nevidím důvod, proč ženy nemohly být schopné závodit s muži. Bohužel si ale - v současné konstelaci - neumím představit, že by někdy v blízké budoucnosti dostala žena šanci jezdit v elitním týmu jako je Red Bull či Ferrari. Možnost by se asi našla v menší stáji a pouze za podmínky, že by s sebou přivedla silného sponzora. Obávám se ale, že k tomu stejně nedojde," řekl Ecclestone.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint