Hlavní obsah

„Impotentní" FIA pod palbou. Nepokoje v Bahrajnu míří i proti F1, Todt se ale schovává

Praha

Bahrajnem opět otřásají protesty a v hledáčku nespokojených obyvatel se znovu ocitla i Velká cena vozů formule 1, která je v kalendáři mistrovství světa tento víkend. Ke zrušení závodu jako před dvěma lety by dojít nemělo, Mezinárodní automobilová federace FIA v čele s Jeanem Todtem ale přesto čelí silné kritice, protože by prý měla s výrazně větším nasazením hájit zájmy prestižního seriálu.

Foto: Profimedia.cz

Protestující bahrajnská žena s přeškrtnutým portrétem hlavního promotéra formule 1 Bernieho Ecclestona.

Článek
Fotogalerie

Todt se k projevům nespokojenosti s pořádáním Grand Prix na území Bahrajnu nejen vůbec nevyjádřil, podobně jako loni do ostrovního království v Perském zálivu ani neodjel. A především britská média si proto s bývalým šéfem stáje Ferrari vůbec nebrala servítky a obvinila jej z „pštrosí" nečinnosti.

„V momentě, kdy by bylo s ohledem na milióny fanoušků politicky nanejvýš vhodné hájit zájmy formule 1 a dát veřejnosti určitou záruku před pravděpodobně společensky nejvýbušnější Velkou cenou, Todt bude opět neviditelný," píše deník Times. „Formule 1 potřebuje zastání, v Paříži (sídle FIA) je ale hluboké ticho. V ten nejnaléhavější okamžik je FIA zcela impotentní," přidal se deník Guardian.

Loni, kdy se Velká cena Bahrajnu konala poprvé po zrušeném závodu v roce 2011, musel Todt snášet podobnou kritiku, přestože se nakonec na Středním východě nakonec objevil: na horkou půdu byl donucen narychlo odcestovat poté, co se tým Force India dostal do problémů při cestě mezi okruhem a hotelem. Jeden z vozů se členy stáje před rokem jen těsně ušel zásahu Molotovovým koktejlem, když se vyskytl v místě střetu demonstrantů a policie.

Letos se ale francouzský činovník opět tváří jako mrtvý brouk a s radostí nechává hájení zájmů formule 1 na hlavním promotérovi Berniem Ecclestonovi. „(Todt) Stojí úplně stranou, místo aby se do celé věci vložil. Což je podle mě velká chyba," prohlásil bývalý mistr světa formule 1 Damon Hill.

Grand Prix řeší i britský parlament

Nepokoje v Bahrajnu opět zesílily v pondělí, kdy došlo ke srážkám mezi zástupci opozice a policií. V hlavním městě Manámě ten den také explodovala nálož umístěná v autě a studentská organizace, která se později přihlásila k odpovědnosti, později označila svůj akt jako nesouhlas s pořádáním závodu. Protestující totiž podnik vnímají jako symbol nenáviděné autoritářsky vládnoucí královské rodiny.

Ke zrušení závodu poté vyzval dokonce britský parlamentní Výbor pro demokracii v Bahrajnu. „Vztah mezi závodem a represemi vládnoucího režimu v Bahrajnu je velmi blízký. Režim využívá formuli 1 k nastolení normalizace, je to čisté propagandistické cvičení. Je ironií, že represe se stupňují hlavně v týdnu pořádání závodu a režim se snaží ukázat, že tak je to normální. Loni se závod konal za podmínek blížících se stannému právu a na tři sta lidí bylo uvězněno," poznamenal pro BBC šéf výboru Andy Slaughter.

Týmy bezpečnostní opatření nezvyšují

Samotní účastníci šampionátu, kteří do Bahrajnu přicestovali zkraje týdne, neplánují požadavek zesílených bezpečnostních opatření, přiznávají ale zvýšenou opatrnost. "K závodu přistupujeme jako k jakémukoliv jinému. Budeme ale o něco ostražitější a přijmeme potřebná preventivní opatření," uvedl v tiskové zprávě tým Red Bull. "Bydlíme v hotelu u okruhu, jehož bezpečnostní opatření jsou na dostatečné úrovni, víc nepotřebujeme," vzkázal McLaren.

Podle stáje Williams je na místě zachovat zdravý rozum. "Držíme se klasických bezpečnostních zásad, spoléháme na zdravý úsudek," poznamenal tým Franka Williamse.

Speciální opatření nechystal i přes negativní zkušenosti z loňska tým Force India. "Loni šlo o souhru nešťastných náhod. Určité napětí tu panuje, necítíme se ale nijak ohrožení," uvedl šéf stáje Bob Fernley magazínu Autosport.

Reklama

Související témata: