Hlavní obsah

Suverénní Vettel zopakoval vítězství v Bahrajnu. Za ním dojely oba vozy Lotus

Praha/Manáma
Aktualizováno

Úřadující šampión formule 1 Sebastian Vettel triumfoval při Velké ceně Bahrajnu, když byl na trati jasně nejrychlejší a dobře zvládl i strategii tří zastávek na přezutí pneumatik.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Pilot Red Bullu Sebastian Vettel na čele Velké ceny Bahrajnu.

Článek
Fotogalerie

Němec vyhrál letos už podruhé a vede šampionát s náskokem deseti bodů, společnost na stupních vítězů mu dělali oba piloti stáje Lotus, Fin Kimi Räikkönen a Francouz Sebastian Grosjean. V úplně stejném pořadí projeli jezdci cílem v Bahrajnu i loni.

Vítěz v duchu arabských tradic a pravidel slavil nealkoholickým šampaňským. „Bylo moc fajn, že jsem se dostal brzy do čela a jel vcelku bezproblémový závod, v němž jsem dokázal i šetřit stav pneumatik," líčil Vettel po 28. triumfu v kariéře. Němec před svou závěrečnou zastávkou v boxech vedl už s převahou 28 sekund, což mu zaručilo, že se vrátil neohroženě na první pozici.

Oba lotusy se pak tlačily dopředu ze zadních pozic. Nejprve dobrá práce v boxech posunula na pódiové umístění Räikkönena, pět kol před koncem se probil na stupně vítězů letos vůbec poprvé Grosjean.

"Výborně zafungovala naplánovaná strategie dvou zastávek v boxech a ke konci auto dělalo až divy," popsal Räikkönen, jak se po startu až ze čtvrté řady roštu probil na druhé místo v cíli.

Svůj nejlepší výsledek v kariéře vyrovnal čtvrtý Skot Paul di Resta z týmu Force India.

Vítěz kvalifikace, další Němec Nico Rosberg s mercedesem, se udržel na první příčce jen v úvodních třech kolech a nakonec dojel až devátý. Technické problémy přibrzdily i oba vozy Ferrari.

Fernando Alonso musel z druhého místa během prvních deseti kol hned dvakrát do boxů kvůli poruše na systém ovládajícím zadní křídlo a Felippe Massa tam byl přinucen zastavit s poškozenou zadní pneumatikou.

Během Velké ceny v zemi podle ČTK opět zesílily střety protivládních demonstrantů s policií, kvůli kterým se předloni v Bahrajnu nejelo. Opozice chtěla v souvislosti se závodem strhnout pozornost na svou kampaň za nastolení demokracie v monarchii. Lidé blokovali silnice, pálili pneumatiky a házeli kameny na královské bezpečnostní síly, které v několika vesnicích kolem metropole Manáma použily i slzný plyn.

Velká cena Bahrajnu (57 kol, tj. 308,238 km):
1. Vettel (Něm., Red Bull) 1:36:00,498 h (průměrná rychlost 192,6 km/h)
2. Räikkönen (Fin.)+9,111
3. Grosjean (Fr., oba Lotus)+19,507
4. Di Resta (Brit., Force India)+21,727
5. Hamilton (Brit., Mercedes)+ 35,230
6. Pérez (Mex., McLaren)+35,998
7. Webber (Austr., Red Bull)+37,244
8. Alonso (Šp., Ferrari)+37,574.
Stav MS po 4 z 19 závodů:
1. Vettel77
2. Räikkönen67
3. Hamilton50
4. Alonso47
5. Webber32
6. Massa (Braz., Ferrari)30
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull109
2. Lotus93
3. Ferrari77
4. Mercedes64
5. Force India26
6. McLaren23

Reklama

Související témata: