Hlavní obsah

Další jezdecká válka ve formuli 1? McLaren řeší roztržku mezi Buttonem a Pérezem

Praha/Manáma

Nejen stáj Red Bull musí ve formuli 1 řešit vztahy svých jezdců. Po kontaktu v ostrém vzájemném souboji při nedělní Velké ceně Bahrajnu se do sebe pustili jezdci McLarenu Jenson Button a Sergio Pérez a vedení stáje neskrývalo, že půjdou oba na kobereček.

Foto: Profimedia.cz

Pilot McLarenu Jenson Button v těsném závěsu za svým stájovým kolegou Sergiem Pérezem při Velké ceně Bahrajnu.

Článek

Ke kontaktu mezi Buttonem a Pérezem došlo během závodu dokonce dvakrát, když se mexický pilot snažil svého o chlup pomalejšího týmového kolegu stůj co stůj předjet. Třiatřicetiletý Button poté obvinil svého o deset let mladšího parťáka ze špinavé hry. Pérez sice pokorně připustil, že byl zřejmě příliš agresivní, současně ale obvinil Buttona, že jednal stejně.

„Jsem ve formuli 1 dost dlouho na to, abych uměl ovládat svůj vztek, dnes se mi to ale moc nedaří," cedil mezi zuby Button. „Nestojím o to, aby mi na rovince ve třísetkilometrové rychlosti hvízdalo u hlavy kolo mého parťáka. Možná je to nějaký nový způsob závodění. Já ale takhle nejezdím. S bezpečností to nemělo nic společného," prskal mistr světa z roku 2009, který skončil na posledním bodovaném desátém místě.

„Bojovali jsme s Jensonem opravdu tvrdě. Souhlasím, že jsem byl dost agresivní. Ale zhruba stejně, jako bylo on. Rvali jsme se o umístění, ocitl jsem se i mimo trať. Doufám, že v dalších závodech si víc pomůžeme," prohlásil Pérez, jehož náramně hřálo šesté místo.

Whitmarsh sází na společnou diskusi

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh tak měl bezprostředně po závodu o zábavu postaráno. McLaren sice s oblibou vyhlašuje, že jezdce nesvazuje týmovou režií, o otevřenou jezdeckou válku ale samozřejmě nestojí. „Oba se cítí poškození, proto si sedneme dohromady a celou věc probereme. Když necháváte jezdcům volnou ruku, tak se podobné věci stávají. A já v osmatřicátém kole nemůžu začít prosazovat jinou strategii," uvedl Whitmarsh.

Vedení McLarenu věří, že týmová diskuse celou záležitost vyřeší. „Ve vzduchu je jisté napětí. Ale Checo (přezdívka Péreze) ví, co udělal, a Jenson je už natolik vyspělý závodník, že to zvládne. Nikoho nepotěší, když prohraje se zelenáčem. Ale Jenson se přes to přenese, podotkl Whitmarsh.

Perézova dravost Whitmarshovi imponuje

Pérezovo chování pak Whitmarsh nevnímal a priori negativně. „Je mladý, pořád se učí má chuť bojovat. Předjel spoustu aut naprosto precizním způsobem. To se mi líbí. Samozřejmě je ale nepřípustné bourat ve snaze o co nejlepší výsledek se svým parťákem. Vysvětlili jsme si to hned po závodu. A Sergio uznal, že mám pravdu se slovy ‚Pohnojil jsem to'," prozradil šéf McLarenu.

I přes roztržku mezi jezdci britský tým dál hájí svou politiku otevřeného boje na trati. „Když začnete udílet jezdcům na trati pokyny, ten druhý bude vždy dotčený. Tak proč to dělat? Sice jsme během závodu něco ztratili a mohli jsme ztratit ještě víc. Chování obou bylo na hraně přípustnosti, ale oba zkrátka chtěli zajet co nejlepší výsledek. Takhle my vidíme motorsport," dodal Whitmarsh.

Reklama

Související témata: