Hlavní obsah

VIDEO: Vettel si jako první pilot F1 projel okruh v Soči. Zatím jen kus a na hlíně

Praha/Soči

Mistrovské privilegium. Sebastian Vettel se po úspěšném tažení v Bahrajnu cestou do Evropy zastavil v Soči, kde se v příštím roce odehraje kromě zimní olympiády také premiéra Velké ceny Ruska vozů formule 1, a jako první pilot prestižního seriálu si mohl projet budoucí okruh, který povede přímo uvnitř Olympijského parku.

Vettel se projížděl po budoucím okruhu v Soči Video: Reuters

 
Článek

Soči je dnes jedno velké staveniště, což platí pro olympijské zázemí i samotný okruh. S vozem jednoho ze sponzorů stáje Red Bull tak Vettel spolu s Davidem Coulthardem brázdili před zraky užaslých stavebních dělníků cesty, které by spíš než formuli 1 slušely rallye. A s ohledem na masivní výstavbu německý jezdec ani nemohl objet kompletní plánovanou trať.

„Beru jako velké privilegium, že jsem mohl jako první jezdec formule 1 navštívit Soči. Co jsem měl možnost vidět, tak to bude zábavný okruh. A celý Olympijský park je skutečně ohromující. Už se opravdu těším, až se sem příští rok vrátím," líčil Vettel.

Závodní okruh v Soči je jedním z projektů na následné využití olympijského areálu v Soči a podle organizátorů proto nebude problém s dostavbou a celkovou připraveností, protože areál musí být hotov již na únorové hry. „Okruh bude jako součást poolympijského odkazu využívat infrastrukturu vystavěnou pro olympijské hry. Stavba tratě a dalších zařízení jede zcela podle plánu. Svět v roce 2014 pozná zcela nový světový okruh. Pořádání Velké ceny Ruska je dalším z klíčových projektů, který posílí její obraz moderního Ruska," poznamenal šéf organizačního výboru GP Ruska Oleg Zabara.

"Zatím potřebujete hodně představivosti, abyste si udělali o okruhu obrázek. Ale na papíře to vypadá vážně skvěle. Některé zatáčky budou asi hodně rychlé a zajímavé, zvlášť jedna 180stupňová vlásenka. Pro jezdce bude tenhle okruh velká výzva," dodal Vettel.

V Soči by se měla jet formule 1 na podzim a tamní organizátoři věří, že to bude vítaná podnikatelská vzpruha mimo hlavní turistickou sezónu, podle předpokladů by neměl počet diváků závodu jít pod sto tisíc. Rusko má na pořádání závodu formule 1 sedmiletý kontrakt.

Reklama