Hlavní obsah

Šance pro Kubicu. Mercedes po simulátoru nabízí regulérní test ve formuli 1

Oficiálně se v letošní sezóně soustředí na zápolení v rallye, návrat do formule 1 ale Robert Kubica nikdy nevyloučil. A současná podpora týmu Mercedes naznačuje, že vysněný comeback polského závodníka nemusí být žádnou utopií.

Foto: Sport.cz

Robert Kubica s vozem Citroën DS3 RRC při Rallye Kanárské ostrovy.

Článek

„Ano, byl jsem na jejich simulátoru," přiznal otevřeně Kubica minulý víkend na Azorských ostrovech, kde jel podnik mistrovství Evropy v rallye. Již v úvodu roku s německou automobilkou testoval vůz pro okruhový šampionát DTM a nahlas se hovořilo o tom, že stačilo kývnout a mohl získat angažmá pro letošní sezónu.

Kvůli vyšší náročnosti si ale osmadvacetiletý Polák vybral rallye; od vážné havárie při regionální soutěži v Itálii v roce 2011, kdy málem přišel o pravou ruku, totiž jeho paže stále není stoprocentně pohyblivá a Kubica se rozhodl vydat cestou podle hesla „těžko na cvičišti...".

A další vývoj naznačuje, že by s pomocí Mercedesu mohl Kubica skutečně znovu usednout do formule 1. I když nejprve samozřejmě při testu. „Pokud se naskytne možnost dostat ho zpět do vozu DTM nebo kokpitu formule 1, moc rádi to uděláme," řekl BBC šéf motorsportu Mercedesu Toto Wolff.

Kubica zkraje roku prozradil, že by jízdu ve formuli 1 zvládl, ale zatím jen na technicky méně náročném okruhu. „Monako by rozhodně nepřicházelo v úvahu," poznamenal. A přestože se naděje na návrat do F1 nikdy nevzdal, je ve svých výrocích stále opatrný. „Není žádná garance, zda se vrátím či nevrátím," dodal.

Reklama

Související témata: