Hlavní obsah

Ve Velké ceně Španělska F1 bude klíčová kvalifikace

Barcelona

Je pravděpodobné, že kdo vyhraje kvalifikaci, bude v neděli také vítězem Velké ceny Španělska formule 1. To se totiž stalo v deseti z posledních jedenácti ročníků, z minulých 22 závodů to v Barceloně, kde se hůře předjíždí, neplatilo jen čtyřikrát.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Sebastian Vettel je největším favoritem,

Článek

Před prvním letošním závodem na evropském kontinentu je favorizován trojnásobný mistr světa a vedoucí muž šampionátu Sebastian Vettel, na triumf v pátém dílu seriálu si dělají zálusk i domácí Fernando Alonso či vyrovnaně jezdící Fin Kimi Räikkönen, který jako jediný od roku 2005 dokázal španělskou Grand Prix vyhrát dvakrát.

Němec Vettel z Red Bullu ještě letos neskončil hůř než čtvrtý a v čele pořadí má 77 bodů, Räikkönen z Lotusu na něj ztrácí deset díky vítězství a dvěma druhým místům a Alonso z Ferrari na čtvrté pozici dalších dvacet. Na třetím místě je Brit Lewis Hamilton z Mercedesu s 50 body. To je oproti loňsku kontrast, neboť tehdy se po čtyřech závodech tísnili čtyři piloti v rozmezí deseti bodů.

"Konečně zpátky v Evropě a obzvlášť v Barceloně, kde mi to sedí," těšil se Vettel. Jeho forma v této sezóně má sice daleko do té z roku 2011, kdy vyhrál tři z prvních čtyř závodů včetně VC Španělska, ale opět nakročil k zisku titulu. "Je to velmi zajímavý okruh, má plno rozmanitých pasáží a já mám ze všech nejradši první sektor a jeho rychlé zatáčky," řekl Vettel.

Räikkönen si věří

Mistr světa z roku 2007 Räikkönen si v letech 2005 a 2008 dojel ve Španělsku pro triumfy z pole position, letos se mu kvalifikace ale zatím tolik nedaří. "Nesmím chybovat a auto musí být nastavené na změny teploty a větru. V Barceloně jsem dvakrát vyhrál a loni jsem tady byl na pódiu, takže věřím, že to vyjde," řekl Fin, který na barcelonském okruhu zvítězil při angažmá v McLarenu a Ferrari a nyní se pokusí o totéž za Lotus.

Dvojnásobný mistr světa Alonso letos vyhrál Velkou cenu Číny a v Austrálii skončil druhý, ale v Malajsii nedojel a minule v Bahrajnu byl osmý. V Barceloně už stál šestkrát na stupních vítězů, ale vyhrál před domácími fanoušky jen v roce 2006. "Tehdy to byly největší emoce v mé kariéře. Od prvního kola na trati při pátečním tréninku to zase bude vřava, která mi vlije energii do žil. To je pro mě motivace," prohlásil Alonso.

U Ferarri se v třítýdenní pauze hodně věnovali nastavení monopostů, které měly potíže se spolehlivostí. "V pátek večer v Barceloně se uvidí, jestli naše změny budou něco platné a které z nich použijeme pro kvalifikaci a závod," prohlásil šéfdesignér Nikolas Tombazis. "A věřím, že zúročíme také nové poznatky a nastavení z větrného tunelu," řekl.

Piloti McLarenu na koberečku

Po eskalaci napětí mezi týmovými kolegy Red Bullu Vettelem a Australenem Markem Webberem po Velké ceně Malajsie nepanují idylické vztahy ani u McLarenu mezi Jensonem Buttonem a Mexičanem Sergiem Pérezem. Ti spolu svedli napínavé boje na trati v Bahrajnu a Pérez měl svojí agresivní jízdou Brita ohrožovat. Oba prý byli na koberečku u vedení týmu a záležitost si vyříkali.

Výrobce pneumatik Pirelli dá týmům k dispozici speciální set tvrdých pneumatik pro páteční trénink, neboť stáje si minule stěžovaly na jejich rychlé opotřebení. Klíčová ale bude patrně přece jen kvalifikace, vždyť posledním, kdo nevyhrál závod z první řady, byl Michael Schumacher v roce 1996.

Pořadí MS (po 4 z 19 závodů):
1. Vettel (Něm./Red Bull) 77 b.
2. Räikkönen (Fin./Lotus) 67
3. Hamilton (Brit./Mercedes) 50
4. Alonso (Šp./Ferrari) 47
5. Webber (Austr./Red Bull) 32
6. Massa (Braz./Ferrari) 30
7. Grosjean (Fr./Lotus) 26
8. Di Resta (Brit./Force India) 20
9. Rosberg (Něm./Mercedes) 14
10. Button (Brit./McLaren) 13.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 109
2. Lotus 93
3. Ferrari 77
4. Mercedes 64
5. Force India 26
6. McLaren 23
7. Toro Rosso 7
8. Sauber 5

Reklama

Související témata: