Hlavní obsah

Pilotům F1 budou od nové sezóny hrozit za přestupky trestné body

Barcelona

Nedisciplinovanost pilotů formule 1 bude od příští sezóny trestána podobně jako v běžné dopravě trestnými body. Kdo jich nasbírá dvanáct, přijde o nejbližší závod. Na doplnění rejstříku trestů se shodli Charlie Whiting, který je v automobilové federaci FIA zodpovědný za řízení závodů, se zástupci týmů. Ti podle německého magazínu "Auto Motor Sport" hlasovali pro novinku nejednotně v poměru 7:4. Posvětit její zavedení musí ještě Světová rada FIA.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Pole závodníků po startu Velké ceny Bahrajnu.

Článek

Za prohřešky typu příliš rychlé jízdy v uličce v boxech nebo způsobení kolize jsou nyní jezdci trestáni pokutou, ztrátou několika míst na startu či penalizací. K tomu nyní přibudou trestné body. Podle charakteru provinění budou udělovány až tři.

Jeden například hrozí za překročení rychlosti v boxech o 10 km/h, vytlačování soupeře nebo přejetí bílé čáry při výjezdu z depa. Dvěma body má být oceňován předčasný start, způsobení kolize či předjíždění při jízdě za zpomalovacím vozem.

Za nejtěžší provinění je pak považováno způsobení nebezpečné havárie, ignorování černé vlajky znamenající příkaz pro pilota k zajetí do boxů nebo překročení rychlosti v uličce v boxech o dvacet a více kilometrů v hodině.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint