Hlavní obsah

F1: První řada v Barceloně patří Mercedesu, pole position Rosbergovi

Aktualizováno

Do Velké ceny Španělska formule 1 odstartují v neděli z první řady piloti týmu Mercedes. Kvalifikaci vyhrál Němec Nico Rosberg před Britem Lewisem Hamiltonem, až za nimi bude v neděli stát vedoucí muž mistrovství světa Sebastian Vettel z Německa v Red Bullu.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Triumfální gesto pilota Mercedesu Nika Rosberga po vítězství v kvalifikaci.

Článek

Rosberg vybojoval pole position potřetí v kariéře a podruhé za sebou. V předchozí Velké ceně Bahrajnu ale z nejvýhodnější pozice na startu vytěžil minimum a skončil devátý.

Stáj Mercedes ovládla kvalifikaci dokonce už potřetí za sebou, ale ani Hamilton v Číně vedení v závodě neudržel a dojel třetí. V Barceloně ale pro tým hovoří statistika, protože naposledy v roce 1996 se stalo, že by závod nevyhrál jezdec z první řady startovního roštu.

"Závod ale bude dlouhý a k vítězství v něm nestačí jen vyhrát pole position. Pořád je třeba mít nejrychlejší závodní auto. Musíme být opatrní, viděli jsme, jak to dopadlo v Bahrajnu," řekl Rosberg.

Vedle Vettela bude v druhé linii stát druhý muž průběžného pořadí Kimi Räikkönen z Finska s lotusem. Až za ním bude mít výchozí pozici domácí miláček Fernando Alonso. V pátek přitom španělský pilot patřil k nejrychlejším, varoval ale, že to nic neznamená, což se také potvrdilo.

"Není to úplně zklamání, prostě na tohle právě teď máme. Na jedno kolo nemáme takovou rychlost jako ostatní. Náš čas přijde v neděli. Když se mi povede dobré první kolo, máme šanci," řekl Alonso.

Šestý čas zajel jeho týmový kolega z Ferrari Felipe Massa, který byl nejrychlejší v předchozím třetím tréninku. Do závodu ale Brazilec odstartuje až z devátého místa, protože dostal od komisařů trest za to, že bránil v hladkém průjezdu Marku Webberovi z Red Bullu.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:20,718
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,254
3. Vettel (Něm./Red Bull) -0,336
4. Räikkönen (Fin./Lotus) -0,459
5. Alonso (Šp./Ferrari) -0,500
6. Grosjean (Fr./Lotus) -0,590
7. Webber (Austr./Red Bull) -0,852
8. Pérez (Mex./McLaren) -1,351
9. Massa (Braz./Ferrari) -0,501
10. Di Resta (Brit./Force India) -1,515
Poznámka: Massa byl přeřazen o tři místa dozadu kvůli blokování soupeře.

Reklama

Související témata: