Hlavní obsah

F1: Suverén Alonso ovládl domácí závod v Barceloně. Druhý skončil Räikkönen před Massou

Barcelona
Aktualizováno

Fernando Alonso s ferrari ovládl nedělní Velkou cenu Španělska na okruhu v Barceloně. Na druhém místě dojel Fin Kimi Räikkönen s lotusem a úspěch červených barev podtrhl třetí Felipe Massa. Vůbec se nedařilo mercedesům, které do závodu odstartovaly z první řady, ale kvůli problémům s pneumatikami už od prvních kol viditelně ztrácely. Vedení v průběžném pořadí mistrovství světa udržel v neděli čtvrtý Němec Sebastian Vettel z Red Bullu.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Fernando Alonso slaví prvenství ve Velké ceně Španělska.

Článek
Fotogalerie

Alonso si připsal druhé vítězství v sezóně a první před domácími fanoušky od roku 2006, kdy jezdil za Renault. Jednatřicetiletý závodník vyhrál dvaatřicátý závod v kariéře a posunul se na třetí místo v seriálu.

Poprvé od triumfu Michaela Schumachera v roce 1996 nevyhrál španělskou Grand Prix jezdec z první řady na startovním roštu - Alonso skončil v kvalifikaci pátý. Z dosavadních třiadvaceti závodů v Barceloně toho pravidlo neplatilo teprve popáté.

"Skvělý výsledek, parádní výkon a perfektní den a já po dnešku opět vím, že mám auto, s nímž mohu bojovat o titul mistra světa," prohlásil Alonso, jehož vůz v minulých závodech měl trochu problémy se spolehlivostí. Pomohli mu prý diváci, kteří jej freneticky povzbuzovali. "Byly to fantastické emoce. Moc mi to pomohlo, cítil jsem podporu každého jednotlivce. Řekli jsme si, že před takovým publikem musíme zajet skvěle," dodal.

K radosti fanoušků se Alonso už na startu protáhl po několika zatáčkách na třetí místo, naopak úvod hrubě nevyšel Britovi Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu, který se propadl z druhé pozice na čtvrtou. Vettel poskočil na druhé místo, ale před mercedes vítěze kvalifikace Nika Rosberga se nemohl dlouho dostat.

Černý den mercedesů

V desátém kole se začaly plnit boxy a výměna Alonsových kol za 2,5 sekundy měla za důsledek, že se Španěl vrátil na trať před Vettela a začal atakovat vedoucího Rosberga, což se mu ve třináctém kole povedlo. A o chvíli později se hravě dostali před pilota Mercedesu také jeho krajan Vettel, Massa i Räikkönen.

Alonso si vytvořil mírný náskok, pro další sadu pneumatik si dojel ve 22. okruhu a stále zajížděl nejrychlejší kola. Naopak po perfektní kvalifikaci vůbec nestačily mercedesy. Rosberg i Hamilton se propadali startovním polem a předjížděli je dokonce jezdci, kteří se v sobotu ani nedostali do druhého kola kvalifikace.

Rosberg skončil nakonec alespoň šestý, což byl o tři místa lepší výsledek, než jaký zajel z pole position minule v Bahrajnu. Hamilton zejména kvůli potížím se zadními pneumatikami na dvanáctém místě nebodoval, exmistr světa byl dokonce předjet o celé kolo. "Je to v tuto chvíli nevysvětlitelné. Je to tak strašně daleko od toho, co moje auto umí... Ale šesté místo není zase úplná katastrofa," řekl Rosberg.

Ferrari vyšla strategie čtyř zastávek v boxech

V polovině závodu předjel Räikkönen nezvykle nevýrazného Vettela, ale na atakování jasně nejrychlejšího Alonsa neměl. Španěl vedení udržel i po poslední zastávce v boxech 16 kol před cílem, byť byl u mechaniků čtyřikrát, zatímco finský pilot jen třikrát. Mistr světa z roku 2007 Räikkönen se díky odlišné strategii dostal alespoň před Massu a po druhém místě snížil ztrátu na Vettela na pouhé čtyři body.

Vettel musel s rychle "odcházejícími" a opět kritizovanými pneumatikami také čtyřikrát do boxů a po závodě přiznal, že se tým zřejmě dopustil taktické chyby.

"Na začátku jsme asi vsadili na špatného koně a zkoušeli příliš dlouho trvat na třech zastávkách, než jsme museli uznat, že to nebude stačit," řekl Vettel. "Tam nešlo vyčarovat nic, co by pneumatiky ušetřilo. Existují ale pořád týmy, které s nimi umějí lépe vycházet, a těm se potřebujeme přiblížit," dodal.

Velká cena Španělska, závod MS vozů formule 1 v Barceloně:
1. Alonso (Šp./Ferrari) 1:39:16,596
2. Räikkönen (Fin./Lotus) -9,338
3. Massa (Braz./Ferrari) -26,049
4. Vettel (Něm./Red Bull) -38,273
5. Webber (Austr./Red Bull) -47,963
6. Rosberg (Něm./Mercedes) -1:08,020
7. Di Resta (Brit./Force India) -1:08,988
8. Button (Brit./McLaren) -1:19,506
9. Pérez (Mex./McLaren) -1:21,738
10. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) -1 kolo.
Průběžné pořadí (po 5 z 19 závodů):
1. Vettel 89 b.
2. Räikkönen 85
3. Alonso 72
4. Hamilton (Brit./Mercedes) 50
5. Massa 45
6. Webber 42
7. Grosjean (Fr./Lotus) 26
8. Di Resta 26
9. Rosberg 22
10. Button 17
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 131
2. Ferrari 117
3. Lotus 111
4. Mercedes 72
5. Force India 32
6. McLaren 29
7. Toro Rosso 8
8. Sauber 5

Reklama