Hlavní obsah

Olé Fernando! Alonso má po čtyřech letech auto, s nímž může útočit na titul

Praha

Nemusela by to být jen další Vettelova show. Víkendovou Velkou cenu Španělska formule 1 jasně vyhrál domácí pilot Fernando Alonso ze stáje Ferrari a zdramatizoval tak letošní šampionát. Připsal si druhé vítězství v sezóně a první před domácími fanoušky od roku 2006, kdy jezdil za Renault. Přihlásil se znovu do boje o titul, byť na vedoucího Vettela ztrácí 17 a na druhého Räikkönena 13 bodů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Pilot stáje Ferrari Fernando Alonso slaví triumf v domácí Grand Prix Španělska.

Článek

Jedenatřicetiletý Alonso vyhrál dvaatřicátý závod v kariéře a posunul se na třetí místo v seriálu. „Olé Fernando! Grandiózní představení Alonsa slavilo 95 000 fanoušků. Startoval z pátého místa, závody vyhrál a v mistrovství je již třetí. Lekce Fernanda Alonsa," jásá španělská Marca. „Geniální Alonso! Brilantní a úžasné vítězství v Montmeló! Alonso zmenšil ztrátu na Vettela, který se nedostal na pódium," přidává se španělský Sport.

„Alonso-Ferrari. Toto spojení konečně funguje. Fernando doma vyhrál a byl to úchvatný triumf. Demonstrace jezdce a Ferrari. Caramba Alonso!" oslavuje také deník AS.

Předvedl umělecké dílo

Neutrální švýcarské deníky poukazují na klíčový faktor pneumatik. „Alonso vyhrál pneumatikovou bitvu. Španěl slaví vítězství v Barceloně navzdory čtyřem zastávkám v boxech," všímá si Blick.

„Vyhrát na okruhu Catalunya bez startu z první řady, se zdá téměř nemožné. Ale Alonsovi se podařilo umělecké dílo. Druhým vítězstvím během tří závodů se přihlásil jako uchazeč o mistrovský obrat. Jeho protihráč Vettel musel být frustrovaný. Hlavní téma příštích závodů zůstalo: všechno je o pneumatikách," poukazuje Neue Zürcher Zeitung.

Vettel je konečně z tohoto světa...

V Itálii zdůrazňují úspěch stáje Ferrari, jenž třetím místem podtrhl Brazilec Massa. „Alonso Olé! Závodu dominovaly dvě červené fúrie. Fernando má k dispozici vůz, se kterým může získat titul. Alonso čekal na konkurenceschopné auto čtyři roky. Teď ho má a vyhrává. Pokud bude takto pokračovat, tak se brzy ocitne v čele. Red Bull má problémy a Vettel se musel bránit. Zůstává však nejúspěšnějším pilotem sezóny," rozebírá Gazzetta dello Sport.

„Fernando, matador! Ferrari je tentokrát prostě perfektní. Vettel je zklamaný, jeho auto nebylo takové, jako v předchozích závodech. V kvalifikaci je vždy rychlý, ale s Ferrari krok neudržel," připomíná Tuttosport.

„Alonsovo mistrovské dílo v jeho španělské domovině. Matador triumfoval před okouzlenými fanoušky. V Montmeló doposud ještě nikdo nevyhrál po startu z pátého místa. Teď už všichni v Maranellu vědí, že nemají jen konkurenceschopné auto, ale dokonce nejlepší auto v šampionátu. Vettel prohrál, ale škody udržel v normě a dál vede. Vítejte zpět na zemi! Vettel je konečně z tohoto světa," kvituje La Stampa.

Průběžný stav MS (po 5 z 19 závodů):
1. Vettel (Něm./Red Bull)89 b.
2. Räikkönen (Fin./Lotus)85
3. Alonso (Šp./Ferrari)72
4. Hamilton (Brit./Mercedes)50
5. Massa (Braz./Ferrari)45
6. Webber (Austr./Red Bull)42
7. Grosjean (Fr./Lotus)26
8. Di Resta (Brit./Force India)26
9. Rosberg (Něm./Mercedes)22
10. Button (Brit./McLaren)17
Příští závod se jede 26. května v Monte Carlu.

Reklama

Související témata: