Hlavní obsah

Rosberg třicet let po otci triumfoval v monackém knížectví

Aktualizováno

Už potřetí za sebou startoval Němec Nico Rosberg z pole position, ale prvenství v letošním seriálu mistrovství světa formule 1 mu přinesl teprve městský okruh v monackém knížectví.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Němec Nico Rosberg se raduje z triumfu na Velké ceně Monaka.

Článek
Fotogalerie

V Monte Carlu, kde jako chlapec vyrostl a chodil do školy, a na trati, kde je předjíždění možné pouze při chybě soupeře, využil Rosberg jedinečnou šanci na vítězství. Němec za volantem mercedesu ovládl monackou Grand Prix přesně třicet let poté, kdy to dokázal jeho otec Keke Rosberg s williamsem. Takový rodinný triumf historie F1 nepamatuje.

Rosberg může brát prvenství i jako předčasný dárek k 28. narozeninám, které oslaví za měsíc. Klíčovým okamžikem pro umístění na stupních vítězů byla nehoda Massy ve 30. kole. Kola se Brazilci zablokovala v zatáčce Ste Devote a jezdec stáje Ferrari si po incidentu stěžoval na bolest krku a dostal na něj ochranný límec.

Maldonadova havárii závod zastavila

Na trať vyjel safety car, přičemž všichni se snažili v tu chvíli o výměnu pneumatik a při ní se rozpadl vedoucí tandem Mercedesů, kteří původně stáli v první řadě roštu. Rosberg vedení udržel, zatímco Hamilton, který musel čekat, až mechanici vymění pneumatiky jeho týmovému kolegovi, spadl na 4. místo za oba jezdce Red Bullu.

Závod pak poznamenalo i několik dalších nehod. Po incidentu Grosjeana s Ricciardem stačilo znovu jen vyjetí safety caru, ale po Maldonadově havárii ve 46. kole musel být závod vyvěšením červené vlajky úplně zastaven, aby se odklidily trosky Venezuelanova vozu.

Znovu se odstartovalo po dvacetiminutové pauze. Během ní všechny vozy přezuly, takže do problému s opotřebením pneumatik se nikdo nedostal. Pořadí na medailových příčkách se ale nezměnilo, Rosberg uhlídal oba vozy stáje Red Bull za sebou.

Hodně smutný byl v cíli Raïkkönen, neboť přišel málem o všechny body osm kol před cílem, když musel z páté příčky s defektem do boxů, ale úžasnou stíhačkou se probil alespoň k jednomu na desátou příčku. Vzápětí skončil kvůli poruše i Mexičan Pérez, jenž jel těsně za Finem. Zklamaný byl z konečné sedmé příčky také Alonso, jemuž se v celkové klasifikaci vzdálil lídr MS Vettel už na devětadvacet bodů.

„Povedl se další cenný zápis jména Rosberg do dějin. Měl jsem sice strach, jestli vydrží moje pneumatiky, ale nahrál mi vývoj závodu, včetně častých výjezdů safety caru a nakonec i toho přerušení. Povedl se skvěle start, udržel jsem vedení i po projetí úvodní zatáčkou a snažil jsem se celou dobu jet tak, že dravci za mnou nedostali k předjetí šanci," radoval se vítěz v cíli, jenž se po necelém roce postaral zase o prvenství pro značku Mercedes.

Výsledky Velké ceny Monaka
1. Rosberg (Něm., Mercedes)2:17:52,056 h (průměrná rychlost 113,4 km/h)
2. Vettel (Něm., Red Bull)+3,888 s
3. Webber (Austr., Red Bull)+6,314
4. Hamilton (Brit., Mercedes)+13,674
5. Sutil (Něm., Force India)+15,452
Pořadí MS:
1. Vettel 107
2. Räikkönen (Fin., Lotus)86
3. Alonso (Ferrari)78
4. Hamilton62
5. Webber57
6. Massa (Braz., Ferrari)45
Pohár konstruktérů:
1. Red Bul164
2. Ferrari123
3. Lotus112
4. Mercedes109
5. Force India44
6. McLaren36

Reklama

Související témata: