Hlavní obsah

Vettel se dočkal premiérového triumfu v Kanadě, letos slavil už potřetí

Montreal
Aktualizováno

Král formule 1 poprvé dobyl i kanadské území. Úřadující mistr světa Sebastian Vettel si připsal premiérové vítězství na trati v Montrealu. Třetí pole position v sezóně proměnil v třetí letošní prvenství a celkově vede seriál MS už o 36 bodů před Fernandem Alonsem, jenž se s ferrari probil ze třetí řady roštu až na stříbrný stupínek.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Pilot Red Bullu Sebastian Vettel se raduje z vítězství v GP Kanady.

Článek
Fotogalerie

„Jsem rád, že mohu připsat Kanadu na mapu svých vítězství. Důležitý byl skvělý start, dobře vyšla i strategie obou zastávek. Měl jsem skvěle vyladěné auto, s ním byla cesta k prvenství snadná," usmíval se Vettel na nejvyšším stupínku pódia.

Dosud druhý muž průběžného pořadí MS Fin Kimi Räikkönen si vysloužil penalizaci za nesprávné řazení při výjezdu z boxů po restartu sobotní kvalifikace a startoval tedy až z desátého místa. Navíc trochu doplatil na zbrklé chování mechaniků při pit-stopu a v polovině závodu byl lídrem předjet o celé kolo. Nakonec ale dojel devátý a dokázal vyrovnat jeden z mnoha rekordů Michaela Schumachera. Finský pilot Lotusu taky bodoval ve 24 závodech v řadě, ale na Vettela v čele šampionátu už ztrácí 44 bodů.

Další Fin, Bottas z týmu Williams, si třetím kvalifikačním časem sice vysloužil druhou řadu na roštu, jenže krátce po startu se propadl až na šestou příčku a už po úvodní výměně pneumatik už nefiguroval ani na bodech a nakonec dokončil závod čtrnáctý, což pro něj bylo zklamáním.

Alonso předjel Hamiltona, cítil však i hořkost

Vettel zajel z vedoucí pozice poprvé do boxů v 17. kole, ale když přezuli i všichni soupeři, vrátil se do čela se zvýrazněným náskokem a v polovině závodu už vedl s osmnáctisekundovou převahou před Hamiltonem.

Třetí místo se pak marně snažil uhájit Rosberg před dvěma dotírajícími soupeři. Ve 31. kole, kdy už mu viditelně odcházely gumy, se během pár vteřin před něj dostali Webber i Alonso. Španěl pak ve 42. kole podnikl úspěšný útok na pódiové umístění a sedm kol před cílem předstihl i druhého Hamiltona. Spolu pak vedli ostrý souboj, dokud neviděli šachovnicovou vlajku. Naopak Vettelovu cestu za jasným prvenstvím neohrozila ani série druhých zastávek, s plným počtem kol dojelo jen pět jezdců.

„Povedla se mi sice báječná předjetí, ale druhé místo nikdy není tak sladké jako první, takže trochu příchuť hořkosti cítím," přiznal Alonso.

Šampionát pokračuje 30. června Grand Prix Británie na okruhu Silverstone.

GP Kanady v Montrealu, sedmý závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:32:09,143 (prům. rychlost 199,089 km/h)
2. Alonso (Šp./Ferrari) -14,408
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -15,942
4. Webber (Austr./Red Bull) -25,731
5. Rosberg (Něm./Mercedes) -1:09,725
6. Vergne (Fr./Toro Rosso)
7. Di Resta (Brit./Force India)
8. Massa (Braz./Ferrari)
9. Räikkönen (Fin./Lotus)
10. Sutil (Něm./Force India) všichni -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 7 z 19 závodů):
1. Vettel 132 b.
2. Alonso 96
3. Räikkönen 88
4. Hamilton 77
5. Webber 69
6. Rosberg 57
7. Massa 49
8. Di Resta 34
9. Grosjean (Fr./Lotus) 26
10. Button (Brit./McLaren) 25
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 201
2. Ferrari 145
3. Mercedes 134
4. Lotus 114
5. Force India 51
6. McLaren 37
7. Toro Rosso 20
8. Sauber 5

Reklama

Související témata: