Hlavní obsah

OBRAZEM: Po boku legendárního Schumiho. Fotograf Křenek mapoval závěr hvězdné kariéry

Praha

Poslední tři roky byl součástí týmu Mercedes, tedy přesně v období, kdy si kariéru ve formuli 1 prodloužil sedminásobný mistr světa. Výsledkem je výstava Jak jsem fotografoval Michaela Schumachera, kterou Jiří Křenek od pondělka do neděle 23. června pořádá v Písecké bráně na pražských Hradčanech. Český fotograf se ve světě velkých cen pohybuje již přes dvacet let.

Foto: Jiří Křenek

Typický profil Michaela Schumachera.

Článek
Fotogalerie

Svůj první závod formule 1 fotil jako osmnáctiletý v roce 1992 na Hungaroringu, kde ještě zažil Ayrtona Sennu. Od roku 1996 se Jiří Křenek začal šampionátu věnovat intenzivněji pro Svět motorů a díky kontaktům s německými kolegy se dostal až do služeb stáje Mercedes.

„Pro fotografa motorismu asi není nic víc. Leda ještě větší stáj, třeba Ferrari. Jenže v ní se dostane k focení pouze rodilý Ital," poukázal během vernisáže držitel několika prestižních ocenění.

Od čtvrtka do neděle tak byl během velkých cen legendárnímu pilotovi Michaelu Schumacherovi nablízku. „V depu jsem se k němu dostal i na metr, ale stejně to nikdy nebylo právě lehké. Své soukromí si Michael brání. Fotit ho chce každý, takže toho má už plné zuby," popisuje Křenek společné angažmá u Mercedesu.

„Hlavně v prvním roce po jeho návratu do formule 1 byl pod velkým mediálním tlakem. Zase chtěl vyhrávat, ale auto ještě nebylo tak kvalitní. Lépe se mi fotilo až v poslední sezóně. To už Michael věděl, že další titul mistra světa nezíská, a přece jen se uvolnil."

Rybím okem nebo z ruského kola

Křenek vystavuje dvacet velkoformátových a dosud nezveřejněných snímků. Řada z nich má svůj vlastní příběh. „Třeba portréty nebo expresivní hra barev během Michaelova posledního závodu v Americe. Třeba v Singapuru jsem fotil z velké výšky přes sklo z obrovského ruského kola. Jeden z pit stopů jsem zase zkusil zachytit rybím okem, fotoaparát byl upevněný na ramenu přímo nad pilotem a ovládal jsem ho na dálku. K tomu by se běžný reportér samozřejmě nedostal."

Schumacher loni ve formuli definitivně skončil, v jeho stopách teď kráčí mladý krajan Vettel. Tituly už má tři a také letos šampionát vede.

„Má slušně našlápnuto, aby se Schumimu jednou vyrovnal. Sebastian však nikdy nezapomene zdůraznit, že Michael byl jeho velký vzor a moc si cenil, že ho pak porážel. Ale zlepšuje se i Mercedes, a to také díky práci, kterou v minulých sezónách odvedl Schumacher," připomíná volný fotograf Jiří Křenek.

Reklama