Hlavní obsah

F1: Tribunál FIA griloval Mercedes a Pirelli, verdikt ale zatím nevynesl

Paříž/Praha

Bez výsledku skončilo čtvrteční zasedání Mezinárodního tribunálu Mezinárodní automobilové federace (FIA), které řešilo květnový „tajný" test pneumatik Pirelli za účasti stáje Mercedes. Před tribunálem vypovídaly všechny zainteresované strany, šéf Mercedesu Ross Brawn byl dokonce podroben křížovému výslechu. Po sedmi hodinách jednání ale tribunál nakonec případ o den odročil.

Foto: Reuters

Mezinárodní tribunál v sídle FIA v Paříži šetří test stáje Mercedes a dodavatele pneumatik Pirelli.

Článek

Brawn při výslechu zopakoval, že si není vědom významného přínosu pro Mercedes. „Nevěděli jsme, jaké pneumatiky bude Pirelli testovat, neměli jsme dokonce ponětí, co vlastně Pirelli testuje. Nevidím nic, z čeho bychom mohli vůči konkurenci těžit," uvedl.

Na tvrzení právníků FIA, že Mercedes aktivně získával během testu data, která pro něj mohla být přínosem, Brawn odpověděl: „Telemetrie byla aktivní z bezpečnostních důvodů. Tým musí mít přehled o tom, co se s vozem na trati děje," prohlásil s tím, že data jsou archivována v sídle týmu v anglickém Brackley a zabezpečena tak, aby je nikdo z týmu nemohl využít.

Právní zástupce Mercedesu Paul Harris, který Brawna hájil již v roce 2009 v kauze dvojitého difuzoru, poukázal na fakt, že test byl organizován Pirelli a Mercedes byl pouhý subkontraktor. „Jediný rozumný závěr je, že ten test či jízda na okruhu - ať si každý dosadí, co chce - uspořádalo Pirelli. A pokud ten test neorganizoval Mereceds, pak není o čem se bavit," prohlásil.

Podle Harrise bylo testování v souladu s klauzulí 4.2 ve smlouvě Pirelli s F1, která italskému dodavateli pneumatik povoluje test do 1000 kilometrů s účastí závodních týmů a reprezentativních vozů. Právě o tuto klauzuli, její výklad a vztah ke Sportovnímu řádu, jehož článek 22 testy zakazuje, svedou právníci obou stran hlavní boj.

Reklama