Hlavní obsah

Potvrzeno. Webber po sezóně v Red Bullu skončí a zamíří do Porsche

Praha

Spekulace nad budoucností Maka Webbera v týmu formule 1 Red Bull jsou u konce. Australský pilot sám potvrdil, že po letošní sezóně mistrovskou stáj opustí a zamíří do Porsche, jehož cílem je návrat na výsluní mezi sportovními vozy. Webber by již v příští sezóně měl startovat třeba v elitní kategorii na 24 hodin Le Mans.

Foto: Profimedia.cz

Mark Webber

Článek

O Webberově pokračování v Red Bullu se spekulovalo delší dobu, především s ohledem na místy velice bouřlivý vztah s trojnásobným mistrem světa Sebastianem Vettelem. Šestatřicetiletý Australan, jenž v letošní sezóně překonal hranici dvou set odjetých Velkých cen, byl s Porsche spojován již před časem, ani jedna strana ale dohodu nepotvrdila. Až nyní.

„Značka Porsche psala závodní historii a je symbolem vynikající technologie a výkonu na nejvyšší úrovni. Je pro mě ctí připojit se k takovému týmu a pomoci mu na vrchol v Le Mans a dalších závodech vytrvalostního šampionátu. Po kapitole ve formuli 1 se už moc těším na další velkou výzvu. A nemohu se dočkat, až budu pilotovat jeden z nejrychlejších sportovních vozů na planetě," uvedl Webber, jehož kariéra ve formuli 1 trvala dvanáct let.

V programu Porsche pro LMP1 bude zkušený jezdec parťákem Neela Janiho, Romaina Dumase a Tima Bernharda. Německá automobilka chce už příští rok v Le Mans silně konkurovat dominantnímu týmu Audi a ráda by navázala na svůj triumf z roku 1998. Webber již slavný závod absolvoval v roce 1998 v týmu Mercedes, o rok později jej na start nepustila havárie v tréninku.

Přijde Räikkönen?

Webber odstartoval svou dráhu v prestižním seriálu v roce 2002 v týmu Minardi, pak vystřídal Jaguar, Williams a posledních sedm sezón pomáhal vystoupat až na samý vrchol týmu Red Bull. Během svého působení nasbíral v mistrovství světa 203 startů, devět závodů vyhrál a šestatřicetkrát byl na stupních vítězů. V roce 2010 byl ještě v posledním závodu sezóny v boji o mistrovský titul, nakonec se ale musel sklonit před Vettelem, který tak odstartoval „svou" éru ve formuli 1. Na bronzovém stupínku v konečném pořadí skončil také v roce 2011.

Webber svým oznámením ukončil spekulace nad vlastní budoucností, zároveň se ale otevřela otázka, kdo australského pilota nahradí. Na uvolněné místo si brousí zuby Daniel Ricciardo a Jean-Éric Vergne ze sesterské stáje Toro Rosso, Red Bull má ale údajně zájem o Kimiho Räikkönena, který po návratu do formule 1 předvádí solidní výkony v týmu Lotus.

Hvězda Red Bullu Sebastian Vettel má v týmu smlouvu do roku 2015.

Reklama

Související témata: