Hlavní obsah

Mistr světa Vettel byl nejrychlejší v tréninku na německou Grand Prix

Aktualizováno

Úvodní trénink na nedělní Velkou cenu Německa formule 1 se obešel bez problémů s pneumatikami, jejichž exploze poznamenaly minulý týden britskou Grand Prix v Silverstonu. Nejrychlejší čas dne zajel v odpoledním tréninku úřadující šampión Sebastian Vettel, jenž domácí Velkou cenu ještě nikdy nevyhrál.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Sebastian Vettel ve svém redbullu během tréninku na Velkou cenu Německa.

Článek

V úvodním tréninku se nejlépe s novým modelem Pirelli s kevlarovou výztuží srovnal Mercedes, jehož jezdci Brit Lewis Hamilton a Němec Nico Rosberg byli nejrychlejší. Odpoledne kraloval lídr seriálu Vettel před Rosbergem. Třetí v obou sekcích skončil australský pilot Red Bullu Mark Webber, jenž na německém okruhu vybojoval v roce 2009 své premiérové vítězství v seriálu mistrovství světa.

Problémy s elektronikou pokazily úvodní trénink Ferrari. Španěl Fernando Alonso musel svůj vůz odstavit hned v prvním kole a nezaznamenal žádný čas. Odpoledne skončil šestý.

Zkouška nových pneumatik

Závodníci v tréninku poprvé naostro vyzkoušeli nové pneumatiky Pirelli, které mají po incidentech v Silverstonu vyztužení kevlarovými pásy namísto ocelových. Jezdci ve čtvrtek varovali, že ze závodu odstoupí, pokud se budou problémy opakovat.

Mezinárodní automobilová federace FIA dnes vydala na žádost Pirelli oficiální pokyn k užívání pneumatik. Týmy mají dbát na dodržování doporučeného nahuštění, nesmějí zaměňovat pravá kola za levá a v nastavení zadních kol se mají vyvarovat příliš velkého sklonu. Právě tyto praktiky přispěly podle vyšetřování italského výrobce společně s agresivními obrubníky v Silverstonu k problémům v předchozím závodě.

Velká cena Německa, 9. závod mistrovství světa vozů formule 1 na Nürburgringu:
První trénink
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:31,754
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,219
3. Webber (Austr./Red Bull) -1,035
4. Sutil (Něm./Force India) -1,068
5. Räikkönen (Fin./Lotus) -1,202
6. Massa (Braz./Ferrari) -1,311.
Druhý trénink
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,416
2. Rosberg -0,235
3. Webber -0,267
4. Grosjean (Fr./Lotus) -0,427
5. Räikkönen -0,432
6. Alonso (Šp./Ferrari) -0,640

Reklama

Související témata: