Hlavní obsah

Zlomek vteřiny od tragédie. Vybavte všechny v boxech ochrannými prvky, navrhuje šéf Red Bullu

Důrazné varování, naštěstí s dobrým koncem. Špatně připevněné zadní kolo na monopostu Marka Webbera při nedělní Velké ceně Německa, které z vozu australského jezdce při výjezdu od mechaniků odpadlo a smetlo kameramana, vyvolalo diskusi o bezpečnosti v boxové uličce. Podle šéfa stáje Red Bull Christiana Hornera by měli být všichni vybaveni ochrannými prvky, podobně jako mechanici.

Foto: Reuters

Špatně připevněná pneumatika z vozu Marka Webbera v boxové uličce zranila kameramana.

Článek
Fotogalerie

Uvolněné kolo Marka Webbera zasáhlo televizního kameramana.

Stačilo, aby se celá událost odehrála jen trochu jinak, a mohlo dojít k tragédii. Tým Red Bull pustil Webbera z boxu, přestože pravé zadní kolo ještě nebylo zcela připevněno, a pneumatika se záhy vydala svou vlastní cestou. Mechanici Lotusu stačili rotujícímu projektilu uskočit, stejně tak členové stáje Mercedes. Oficiální kameraman F1 Paul Allen byl ale zrovna otočen zády, snímal vozy odjíždějící z boxu a na kolo, které se navíc při střetu s překážkou vzneslo do vzduchu, nebyl schopen nijak reagovat. Prudký náraz naštěstí způsobil „jen" zlomeninu klíční kosti a několika žeber.

„Bylo to důsledné upozornění v pravý čas, že ve zlomku vteřiny může dojít k tragédii. Mechanici musí nosit ochranné oděvy a helmy. Možná přišel čas zamyslet se nad tím, aby něco takového měli i ostatní lidé, kteří se pohybují v boxové uličce," přemítal po závodu Horner, jehož stáj dostala za nedbalost pokutu 30 tisíc eur (skoro 780 tisíc korun).

Šéf Red Bullu přiznal, že v první moment v něm byla malá dušička. „Byl to děsivý pocit, jediné, na co jsem myslel, aby byl v pořádku. Nejprve jsme mysleli, že to odnesl mechanik Mercedesu, až posléze přišla informace, že to byl kameraman. Hned první zprávy byly poměrně pozitivní a o jeho stavu jsme byli dál průběžně informováni po celou dobu závodu. Pro jeho rodinu to ale musel být strašlivý pohled," prohlásil Horner.

Kameraman zůstal v nemocnici na pozorování

I proto Horner bezprostředně po závodu otevřel téma bezpečnosti v boxové uličce. „Měli bychom se na to zaměřit. Kameramani jsou přímo v ohnisku dění. Pořizují fantastické záběry, ale pohybují se ve velmi nebezpečné zóně. Možná by měli mít nějaké ochranné prvky. Zejména nechráněná hlava představuje obrovské riziko," dodal Horner.

"Každý v boxové uličce by měl nosit na hlavě helmu," přidal se šéf Mercedesu Ross Brawn.

Allena po zásahu pneumatikou ošetřili lékaři na okruhu a posléze jej vrtulník transportoval do nemocnice v Koblenzu. „Celou dobu zůstal při vědomí a v nemocnici zůstal na pozorování," uvedla Mezinárodní automobilová federace v prohlášení.

Utržená pneumatika v posledních letech ve formuli 1 dvakrát zabíjela, vždy se ale jednalo o případ z trati. V roce 2000 zemřel v Monze traťový komisař Paolo Ghislimberti, kterého zasáhlo kolo z vozu Němce Heinze-Haralda Frentzena. Rok nato v Melbourne přišel podobným způsobem o život další komisař Graham Beveridge, kterého smrtelně zranilo kolo, jež po nehodě Kanaďana Jacquesa Villeneuvea a Němce Ralfa Schumachera proletělo ochrannou bariérou.

Reklama

Související témata: