Hlavní obsah

Šéf motorsportu Pirelli chce obnovit testy s aktuálními vozy

Šéf divize motoristického sportu výrobce pneumatik Pirelli Paul Hembery volá po změnách pravidel testování ve formuli jedna. Nelíbí se mu především plošný zákaz testovat s aktuálními vozy v průběhu sezóny.

Foto: Darren Staples, Reuters

Sergio Pérez ze stáje McLaren doplnil sbírku zničených pneumatik na čtyři.

Článek

Pirelli je exkluzivním dodavatelem obutí pro formuli jedna a po nedávné Grand Prix Velké Británie se stalo terčem ostré kritiky, protože několika pilotům explodovaly na okruhu v Silverstonu pneumatiky. Italský výrobce se rozhodl potíže vyřešit přidáním kevlaru.

Podle Hemberyho by formuli prospěla změna pravidel pro testování. "Nejde nám o návrat zpět ke starým pravidlům, ale o to, aby piloti prostě mohli znovu na okruhy. Nepomohlo by to jenom nám, ale všem lidem kolem formule," řekl.

Pirelli v květnu porušilo pravidla, když požádalo stáj Mercedes o zkušební jízdy s aktuálním vozem. Německá stáj za to dostala napomenutí a oba aktéři testů v Barceloně musejí zaplatit pokutu. "Máme tady sport, ve kterém jezdci nemohou jezdit. Je to poněkud bizarní," poznamenal Hembery.

Aktuální situace ho znepokojuje především vzhledem k příští sezóně, kdy se vrátí turbomotory a změní se aerodynamika vozu. "Informace, které pro příští rok máme, jsou jen na papíře. Nevíme, jak ta auta budou přesně vypadat," uvedl. Do 1. září přitom musejí týmy předložit světové federaci požadavky na specifikaci pneumatik pro příští sezónu.

Reklama

Související témata: