Hlavní obsah

FIA bez odkladu zpřísnila pro F1 bezpečnostní pravidla v boxech

Paříž

Při závodech formule 1 se budou od nynějška moci pohybovat v uličce v boxech jen členové stájí a závodní komisaři. To je jedno z bezpečnostních opatření, která schválila Mezinárodní automobilová federace FIA v důsledku zranění kameramana uvolněným kolem při nedělní Velké ceně Německa. Po zpřísnění pravidel bude natáčení záběrů televizními štáby možné už jen ze zídky v boxech.

Foto: Reuters

Špatně upevněná pravá zadní pneumatika na voze Marka Webbera míří nekontrolovaně směrem k boxům.

Článek

Webberova pneumatika zasáhla televizního kameramana

FIA podle oficiálního prohlášení rovněž rozhodla o snížení maximální rychlosti v boxové uličce ze 100 na 80 kilometrů v hodině, s čímž se původně počítalo až od příštího roku. Stejně tak bude urychleno zavedení povinného užívání ochranných helem pro každého člena týmu, který při pit stopu pracuje na autech.

Otázky kolem bezpečnosti v boxech vyvolal incident na Nürburgringu, kde se australský pilot Red Bullu Mark Webber rozjel ještě předtím, než mu mechanici stihli při výměně pneumatik všechna kola pořádně upevnit. Pravé zadní uletělo a trefilo britského kameramana. Muž byl s otřesem mozku, dvěma zlomenými žebry a klíční kostí převezen do nemocnice.

Reklama

Související témata: