Hlavní obsah

Prevence dalšího omylu. Red Bull upraví proceduru pit stopu

Praha

Tým formule 1 Red Bull uzavřel šetření nedělního incidentu, při němž špatně upevněné kolo na voze Marka Webbera zranilo během Velké ceny Německa v boxech kameramana, a s okamžitou platností upravil proceduru pit stopu tak, aby k podobné situaci již nemohlo dojít. Vypuštění vozu s neupevněným kolem způsobil omylem potvrzený signál, že je pneumatika na svém místě.

Foto: Srdjan Suki, ČTK/AP

Mechanici Red Bullu tlačí vůz Marka Webbera zpět do boxu poté, co australskému jezdci upadlo špatně upevněné kolo.

Článek

Pravé zadní kolo z Webberova vozu ulétlo vzápětí poté, co australský pilot dostal pokyn k opuštění boxu, projelo tři další boxy a nakonec přišpendlilo k zemi oficiálního kameramana F1 Paula Allena, který s kamerou na rameni stál k celé situaci zády. Tvrdý náraz odnesl Brit zlomenou klíční kostí a žebry i otřesem mozku.

Red Bull nepříjemnou situaci prošetřil a došel k závěru, že při vypuštění vozu došlo k nešťastnému omylu. Mechanik zodpovědný za pravé zadní kolo šrouboval matici přes závit, a když se ji pokoušel dostat ven, sklouzl mu v rukou utahovák a přitom na těle nástroje omylem palcem stiskl tlačítko signalizující, že je kolo na svém místě. Hlavní mechanik poté pustil Webbera z boxu.

Mistrovská stáj proto s okamžitou platností nařídila upravit ergonomii utahováku, aby signální tlačítko nešlo stisknout náhodou. Současně dojde k úpravě procedury pit stopu a hlavní mechanik bude muset při náznaku problému s upevněním kola vyčkat s vypuštěním vozu do okamžiku, kdy dostane jasné potvrzení od mechanika u pneumatiky, že je kolo na svém místě.

Na nehodu již reagovala také Mezinárodní automobilová federace ve spolupráci s managementem formule 1, která s okamžitou platností zakázala kameramanům pohyb po boxové uličce. Do nebezpečné zóny budou moci jen členové stájí a traťoví maršálové.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články