Hlavní obsah

Risk, nebo zisk? Do formule 1 míří sedmnáctiletá ruská raketa. Má více zkušeností než Kimi, tvrdí otec Sirotkin

Praha

Peter Sauber si oddechl. Ruské peníze spasily existenci jeho týmu formule 1, vstup tří sponzorů z východu přinesl finanční jistotu v horizontu několika let. Má to ale jeden háček: finanční náplast je podmíněna místem v kokpitu pro teprve sedmnáctiletého jezdce Sergeje Sirotkina. Dere se na výsluní nový Sebastian Vettel?

Foto: Profimedia.cz

Mladý ruský pilot Sergej Sirotkin.

Článek

Moskevský rodák, který 27. srpna oslaví osmnácté narozeniny, bude zařazen do vývojového programu Sauberu a měl by být připraven na start v sezóně 2014. Bez ohledu na datum úvodní Velké ceny příštího ročníku mistrovství světa by tak měl výrazně snížit rekordní věkovou hranici: zatím nejmladším jezdcem v závodu formule 1 byl Španěl Jaime Alguersuari, který jel v roce 2009 GP Maďarska ve věku 19 let a 125 dní. Nejmladším pilotem, který vůbec sedl za volant během závodního víkendu, byl dosud Sebastian Vettel, jenž v roce 2006 odjel měřený trénink v Turecku ve věku 19 let a 54 dní.

Je angažmá ruského juniora pro Sauber nucenou obětí, nebo má Sirotkin potenciál vykročit ve šlépějích současných hvězd F1? Názory se různí. „Ne nadarmo se říká formuli 1 cirkus," soudí jeden z mnoha komentářů, s nimiž se po oznámení vstupu ruských financí do Sauberova týmu a angažování mladičkého jezdce roztrhl na sociálních sítích pytel.

Ve statistikách usměvavého blonďáčka s dětskou tváří jsou nesporné úspěchy. V roce 2011 triumfoval v evropské sérii formule Abarth, v letošní sezóně patří k příjemným překvapením ve formuli Renault 3.5, v níž se dokázal pětkrát kvalifikovat do nejlepší šestky a už zažil i pocit na pódiu. Ale raketový vstup do formule 1?

Räikkönenův přestup byl bez potíží

„Debutovat po tak krátké zkušenosti v osmnácti letech může být obrovský risk," soudí expert britského magazínu Autosport Glenn Freeman. „Co jsme měli možnost vidět, Sergej má nesporný talent. Ale nejlepší cestou, jak jej bezpečně převést do světa F1, by bylo další sbírání zkušeností v nižších kategoriích. Čas je na jeho straně. Nebo je skutečně tak důležité, aby jel příští rok premiérovou Grand Prix v Soči ruský pilot? Za jakou cenu?" poznamenal Freeman.

Sirotkin navíc bude chybět i při letošním testu mladých pilotů, který se odehraje již tento víkend v britském Silverstonu. Sauber budou v Anglii reprezentovat již dříve nominovaní Robin Frijns a Kimja Sató.

Sirotkinův otec Oleg, generální ředitel Národního institutu pro letectví a technologie, však tvrdí: "Ano, Sergej je ještě stále velmi mladý, ale už toho má v motoristickém světě hodně za sebou. Ve svém věku už má více zkušeností, než měl (Fin) Kimi Räikkönen před dvanácti lety, když přišel z dvoulitrových formulí přímo do stáje Sauber. A také všechno klaplo."

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint