Hlavní obsah

Šéf F1 Ecclestone byl v Německu obviněn z korupce

Přijde formule 1 o svého dlouholetého vládce? Hlavního promotéra Bernieho Ecclestona totiž obvinila německá prokuratura z úplatkářství, jehož se měl dopustit v roce 2006 při prodeji podílu práv na F1 společnosti CVC Capital Partners. Bankéř německé Bayern Landesbank Gerhard Gribkowsky byl v této souvislosti již odsouzen na osm a půl roku.

Foto: ČTK/AP

Bernie Ecclestone

Článek

„Právě jsem mluvil se svými právníky, jimž došlo obvinění v anglickém překladu," potvrdil Ecclestone deníku Financial Times krok německé prokuratury, o němž se spekulovalo již v květnu. „Pokud vás chce někdo obvinit, tak to udělá a vy se tomu musíte bránit. Budeme se bránit patřičným způsobem. Bude to zajímavý případ. Je ale škoda, že k němu došlo," poznamenal dvaaosmdesátiletý Brit.

Ecclestone, který vládne formuli 1 od konce 70. let, předloni přiznal, že dal za bezproblémový prodej 48 procent práv společnosti CVC Capital Partners německému bankéři Gerhardu Gribkowskému 44 miliónů dolarů. Tvrdí ale, že nešlo o úplatek.

Gribkowsky, jenž působil ve vedení banky, která vlastnila část práv na formuli, měl Ecclestona vydírat a prý mu hrozil, že jej nahlásí britským daňovým úřadům. Sám byl pak za porušení důvěry, daňové úniky a úplatkářství odsouzen v Mnichově na osm a půl roku.

Společnost Delta Topco, která seriál F1 řídí, se prý již dlouho dopředu na možnost Ecclestoneova obvinění připravovala a údajně se již loni dohodla na tom, že v takovém případě bude jmenován prozatímní šéf.

Reklama

Související témata: