Hlavní obsah

Wolffová má smůlu. Williams blondýnku do pátečních tréninků nenasadí

Záblesk naděje a pak tma. Jezdkyně týmu formule 1 Williams Susie Wolffová po letošním testu mladých pilotů v Silverstonu živila naději, že by mohla prolomit již více než dvacetileté čekání na zařazení ženské závodnice do programu Grand Prix. Vedení týmu ale vzápětí přišlo s prohlášením, že s pohlednou blondýnkou pro páteční tréninky rozhodně nepočítá.

Foto: Sport.cz

Susie Wolffová se těší na testovací jízdy.

Článek

Třicetiletá Skotka se minulý týden stala první ženou, která od roku 1992 usedla do kokpitu při oficiální akci formule 1. Během posledního dne testů Wolffová minulý pátek absolvovala s williamsem 89 kol a s nejlepším časem 1:35,093 min. skončila v celkovém pořadí devátá (ze šestnácti jezdců) se ztrátou dvě sekundy na nejrychlejšího Sebastiana Vettela z Red Bullu. Od nejlepšího času závodního jezdce Williamsu Pastora Maldonada, který byl v kokpitu den předtím, ji ale dělilo pouhých osm desetin sekundy.

„Chtěla jsem stáhnout času pod 1:35, to se mi bohužel nepovedlo. Ale myslím, že jsem ukázala, že jsem schopná závodit s ostatními. Vždyť od evropského šampióna formule 3 Daniela Juncadelly, který je považován za vycházející závodní hvězdu, mě dělily jen čtyři desetiny sekundy," poznamenala Wolffová po skončení třídenních testů v Anglii.

Ani povedené vystoupení blonďaté závodnice ale vedení Williamsu nepřesvědčilo, pro páteční tréninky počítá se závodní dvojicí Maldonado, Valtteri Bottas. „Není to věc, která by byla na pořadu dne. V Silverstonu jsme se drželi odlišného programu, než který máme při závodním víkendu," poznamenal pro britský Autosport závodní šéf inženýr Williamsu Xevi Pujolar.

Wolffová tak alespoň živí naději na to, že by mohla obdržet superlicenci pro F1, o niž si může požádat po absolvování více než 500 kilometrů s vozem formule 1. „Susie odvedla výbornou práci. Nedopustila se žádné chyby, nevylétla z trati a na nových pneumatikách se zlepšovala kolo od kola," doplnil Pujolar.

Na příslušnici něžného pohlaví v kokpitu formule 1 si ale budeme muset ještě nějaký čas počkat...

Ženy ve formuli 1
1958-59Maria Teresa de Filippis (It.)5 GP/3 starty
1974-76Lella Lombardi (It.)17/12
1976, 1978Divina Galica (Brit.)3/0
1980Desiré Wilson (JAR)1/0
1992Giovanna Amati3/0

Reklama

Související témata: