Hlavní obsah

F1: Komisaři přimhouřili oči, Alonso dostal místo vážnějšího trestu jen pokutu

Mogyoród

Pilot Ferrari Fernando Alonso unikl vážnějšímu trestu za porušení pravidel při Velké ceně Maďarska formule 1. Španělský exmistr světa v dnešním závodě opakovaně použil předčasně systém DRS, sportovní komisaři ale po delším jednání nezměnili nic na jeho pátém místě, stáji Ferrari pouze uložili pokutu 15000 eur, tedy 389 000 koru).

Foto: Darren Staples, Reuters

Nico Rosberg (vlevo) sprchuje šampaňským Fernanda Alonsa.

Článek

Systém DRS snižuje aerodynamický odpor vozů pomocí pohyblivého prvku v zadním přítlačném křídle a pilot jej může aktivovat jen v určitých zónách na trati a pouze v případě, že se přiblíží k soupeři, kterého se chystá předjet, na rozdíl menší než jedna sekunda. Alonso se na Hungaroringu dokonce třikrát do tohoto limitu nevešel. Komisaři usoudili, že chyba byla na straně týmu, který jezdci chybně avizoval možnost zapnutí systému.

Na koberečku byl i pilot Lotusu Romain Grosjean, který nakonec dostal dvacetisekundovou penalizaci za zavinění kontaktu s Jensonem Buttonem z McLarenu. Ani v tomto případě se pořadí nezměnilo a Grosjean zůstal šestý právě před Buttonem. Už v závodě byl Grosjean potrestán povinným průjezdem uličkou v boxech za opuštění trati při jiném předjížděcím manévru.

Reklama