Hlavní obsah

VIDEO: Jako hejno vos. Takhle bude od příští sezóny bzučet formule 1

Praha

Formuli 1 čeká v příští sezóně další mezník a týmy již dávno usilovně pracují na přípravách nových vozů, které budou nově pohánět šestiválcové motory o objemu pouhých 1,6 litru. Jak budou monoposty v královské disciplíně od příštího roku znít? Vodítko dala stáj Mercedes, která jako první zvuk testovaného motoru nahrála a zveřejnila.

Nový motor Mercedes-Benz

 
Článek

Formuli 1 čeká v nadcházející sezóně další revoluční změna, která naváže na podstatnou úpravu regulí v roce 2009.  Tehdy došlo k významným úpravám v aerodynamice s cílem limitovat přítlak, byl zaveden systém KERS, později se přidal systém pohyblivého zadního křídla. To vše s jedinou vizí: vrátit na okruhy jezdecké souboje a vyhnat z okruhů nudu, která se stala pravidelným hostem Velkých cen.

V příštím roce scénu formule 1 změní „zelená politika". Symbolicky po osmi letech skončí osmiválce o objemu 2,4 litru (v roce 2006 vystřídaly třílitrové desetiválce) a královská disciplína vstoupí do éry šestiválcových šestnáctistovek s turbodmychadlem, jejichž povinnou součástí bude rekuperační jednotka. Současně budou sníženy maximální otáčky z 18 tisíc na 15 tisíc za minutu.

Řada tváří spojených s formulí 1 - dokonce i hlavní promotér Bernie Ecclestone - hned po zveřejnění plánovaných změn přišla s kritikou. Jedním z parametrů, na které se odpůrci zaměřili, byla zvuková kulisa nového motoru, jež bude podle všeho významně slabší než u dosavadních pohonných jednotek. „Myslím, že pro formuli 1 jsou skutečně důležité dvě věci. První je Ferrari a druhá je hluk," konstatoval Ecclestone před dvěma lety.

Jaká je tedy skutečnost? Tým Mercedes pustil nový motor na testovací lavici a s pomocí simulátoru jej nechal projet jedno kolo na okruhu v Monze. Motor v reálném provozu bude znít určitě ještě jinak, ale video ze stáje Rosse Brawna přesto leccos naznačuje. Jakého přijetí se dočká hejno vos, jehož bzučení se v příští sezóně stane znakem formule 1?

Budou změny v sezóně 2014 pro formuli 1 přínosem?
ano
14 %
ne
86 %
Celkem hlasovalo 13212 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint