Hlavní obsah

F1 je v zoufalém stavu, peníze mají přednost před talentem, lamentuje Webber

Praha

Po letošní sezóně ve formuli 1 končí, svůj pohled na současnost královské disciplíny si ale Mark Webber neodpustil už během letní pauzy. A pro Bernieho Ecclestona a spol. nebyla slova brzy sedmatřicetiletého jezdce stáje Red Bull nikterak lichotivá. Webberovi zejména vadí, že týmy v posledních letech upřednostňují finanční krytí závodníků před jezdeckými kvalitami.

Foto: Imre Foldi, ČTK/AP

Jezdec stáje Red Bull Mark Webber při Velké ceně Maďarska.

Článek

Australský pilot vstoupil do formule 1 v roce 2002 v barvách stáje Minardi a hned při své první Velké ceně dojel na domácím okruhu v Melbourne pátý, když se utkal s hvězdami typu Michaela Schumachera, Kimiho Räikkönena, Davida Coultharda, Juana Pabla Montoyi či Eddieho Irvina. I zbytek pole byl ale prošpikovaný velkými talenty, což Webber u současné F1 postrádá.

„Stál jsem tenkrát v zadní části startovního roštu a v těsné blízkosti byli Irvine nebo Mika Salo, kluci, kteří běžně jezdili na stupně vítězů. Pole tehdy zkrátka bylo našlapané závodníky, kteří měli v rukávu triumfy z F3000, vyhráli řadu fascinujících závodů. I dnes kolem krouží spousta talentovaných kluků, ale jen málo z nich neuvízne v síti, která formuli 1 obaluje. Například Nizozemec Robin Frijns je fenomenální mladý pilot, ale nemá za sebou žádné peníze. To je smutný stav," prohlásil Webber v rozhovoru pro britský magazín Autosport.

Zatím posledním důkazem pro Webberovu obavu bylo oznámení stáje Sauber o angažmá teprve sedmnáctiletého Sergeje Sirotkina, za nímž stojí finance ruských sponzorů, kteří odvrátili krach týmu. A pilot Red Bullu přijal možnost startu ruského mladíka v příští sezóně se zdviženým obočím.

„Asi je to z mé strany obava o bezpečnost. Jedna věc je řídit auto, závodit druhá. A podle mého pohledu to není nejšťastnější moment pro vstup do formule 1. Je Sirotkin Kimi (Räikkönen) nebo Sebastian (Vettel)? Třeba ano, ale budeme si na to muset počkat," dodal.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace