Hlavní obsah

Lobačevová s Averbuchem překvapivě poraženi

Ruský pár Irina Lobačevová, Ilja Averbuch získal na MS ve Washingtonu ve volném tanci šestku za předvedení, přesto první místo neudržel. Pět z devíti vylosovaných rozhodčích totiž před obhájce titulu z Nagana zařadilo Kanaďany Shae-Lynn Bourneovou a Victora Kraatze, kteří se tak v poslední soutěži kariéry dočkali titulu mistra světa.

Foto: ČTK

Kanadští krasobruslaři Shae-Lynn Bourneová a Victor Kraatz při volných tancích na MS ve Washingtonu.

Článek

Svou amatérskou kariéru se chystají ukončit i Lobačevová s Averbuchem. Pro příští sezonu tak bude mezi největší favority mezinárodních soutěží patřit bulharská dvojice Albena Denkovová a Maxim Stavijski, která ve Washingtonu získala bronz. Čeští reprezentanti Veronika Morávková, Jiří Procházka si udrželi 16. místo.

Bourneová s Kratzem byli z vytoužené zlaté medaile nadšeni. "Je těžké tomu uvěřit, musíte mě štípnout. Jsem hrozně šťastná, že jsme se loni rozhodli ještě rok pokračovat, byla to naše nejlepší sezona," zářila štěstím Bourneová. "Pořád si neuvědomuji, co jsme dokázali, asi mi to dojde až později," dodal její partner.

Rusové ze stříbra zklamaní

Naopak své zklamání neskrývali Lobačevová a Averbuch, kteří skončili těsně druzí. "Kanaďané jsou tady ve Spojených státech velmi populární a jejich fanoušci na tuto zlatou medaili dlouho čekali. Ale i když nám publikum nepřálo, myslím, že některé diváky jsme svým vystoupením dostali na naši stranu. S volným tancem jsem spokojený, s výsledkem ale pochopitelně ne. Bylo to spíše politické rozhodnutí, kterým byli Kanaďané odměněni za dlouhou kariéru," řekl Averbuch.

Nejlepší dva páry předvedly úplně odlišné tance. Zatímco Bourneová s Kraatzem vsadili na emocionálně nabitý tanec s řadou velmi obtížných figur, Lobačevová a Averbuch zvolili rokenrol a zaujali především náročnými krokovými pasážemi v tanečním držení.

Kanadští krasobruslaři, kteří spolu jezdí již třináct let, svým výkonem strhli americké diváky a rozhodčí je ocenili známkami 5,7 až 5,8 za technickou hodnotu a 5,8 až 5,9 za předvedení.

Vysoké známky nepomohly

Obhájci titulu z Nagana a mistři Evropy z letošního roku se sice tak bouřlivé odezvy ze strany poněkud rezervovaného washingtonského publika nedočkali, rozhodčí jim však dali až 5,9 za technickou hodnotu a dokonce šestku za prezentaci. V krasobruslení však nerozhoduje absolutní výše známek, ale pořadí u jednotlivých rozhodčích, ve kterém byli Kanaďané lepší.

Zcela odlišný styl volného tance ukázali i bronzoví Denkovová a Stavijski. Svým vystoupením na hudbu s africkými motivy s přehledem potvrdili třetí místo po originálním tanci před druhým ruským párem Taťána Navková, Roman Kostomarov.

Reklama