Hlavní obsah

Alonso a Red Bull? To jsou pikle s cílem zatlačit na Ferrari

Radek MalinaSport.czPrávo

Měsíční pauzu mezi závody si krátí tréninkem na simulátoru a polykáním stovek kilometrů na kole, kde má dost času rozjímat nad budoucností. Španělský pilot F1 Fernando Alonso sní o titulu ve Ferrari. Už dvakrát byl v rudém stroji vicemistrem světa, letos drží třetí příčku. A kromě útoku na lídra Vettela je spojován s přestupem právě k nepřátelskému Red Bullu.

Foto: Pool, Reuters

Jsme prostě pomalí, vysvětluje Fernando Alonso technikům Ferrari.

Článek

Rodák z Ovieda jezdí pro tým z Maranella čtvrtou sezónu. Vstup do té letošní neměl zlý, jenže v posledních čtyřech závodech forma jeho týmu klesala. Alonso místo boje o triumfy jen eliminoval hrozící škody. „Nemá smysl si nic nalhávat. Mercedes, Red Bull a Lotus jsou před námi. Máme až čtvrté nejrychlejší auto, tudíž je obtížné bojovat na čele," naříkal Alonso.

Pokáral ho samotný prezident

A několikrát vypustil slovní jedovatý šíp do vlastních řad, že pokud má útočit na titul, potřebuje lepší auto. „Máme velký prostor ke zlepšení," citoval jej server motorward.com. V zákulisí údajně proběhla i ostřejší slova. Záhy se Alonsovi dostalo pokárání i ze strany vedení stáje, dokonce od samotného prezidenta Ferrari Luky di Montezemola. „Musí ukázat více pokory. Naši piloti vždy musí stavět zájmy Ferrari nad své osobní," zdůraznil.

Během zatím posledního závodního víkendu v Maďarsku se naplno rozproudily informace o Španělově zájmu zabrat místo Australana Webbera, který po sezóně opustí Red Bull. Zvlášť když se v zázemí stáje s býkem ve znaku nechal vidět Alonsův manažer.

Podle Flavia Briatoreho, bývalého Alonsova manažera, je však takové spojení naprosto nesmyslné. „Fernanda místo v Red Bullu ve skutečnosti neláká. Má smlouvu ve Ferrari a kontrakty se musí přece respektovat," citoval Briatoreho server F1sports.cz s odkazem na skutečnost, že Alonsa přivedla společnost Santander, hlavní partner italské stáje.

Právě pro Briatoreho vybojoval Španěl v sezónách 2005 a 2006 titul v monopostu Renaultu. „Je přirozené, že Fernando touží po konkurenceschopném stroji. A je na týmu, aby mu vítězné auto poskytl. Ale slyšel snad někdo z Alonsových úst, že chce italskou stáj opustit? Nikdo! Protože Ferrari a Alonso představuje vítězné spojení," horlivě vysvětloval Briatore.

Co tedy Alonso sleduje? Blafuje snad, aby vytvořil tlak na tým? Zcela nepochybně. Nechce se totiž vzdát útoku na titul. „Dvakrát o něj přišel v posledním závodě sezóny," naznačil Briatore, že určitou roli může hrát i frustrace z dlouhého čekání na třetí korunovaci.

Z boje o titul necouvá

„Naše výkonnost se pomalu lepší. Snad budu mít na konci srpna vůz schopný znovu bojovat o vítězství," prohlásil při rekapitulaci první poloviny sezóny Alonso smířlivěji.

Podle neoficiálních informací má smlouvu u Ferrari do konce roku 2016. Tou dobou bude Alonsovi pětatřicet let. A podle vlastního výroku na Facebooku rozhodně nepůjde do závodního důchodu v jiných barvách než těch rudých z Maranella. „Jde o nejlepší tým na světě. Není nic nad Ferrari! Je to jako rodina a já jsem měl štěstí, že mohu být součástí," poslal Alonso jasný vzkaz Vettelovi, že z boje o titul nehodlá vycouvat.

Reklama

Související témata: