Hlavní obsah

Vettel byl v Monze suverénní i v kvalifikaci, Hamilton jel jako "idiot"

Stoprocentní úspěšnost drží zatím na okruhu v Monze Sebastian Vettel. V pátek suverénně vyhrál měřené tréninky, v sobotu zase nenašel přemožitele v kvalifikaci a získal jubilejní čtyřicátou pole position v kariéře. V první řadě na startu nedělního závodu doplní svého stájového kolegu Mark Webber, třetí čas zajel překvapivě Nico Hülkenberg s vozem Sauber.

Foto: Max Rossi, Reuters

Vítězné gesto pilota stáje Red Bull Sebastiana Vettela po triumfu v kvalifikaci na Velkou cenu Itálie v Monze.

Článek

Vettel si v letošním ročníku mistrovství světa zajistil čtvrtou pole position a v neděli bude útočit na šesté vítězství, jímž by upevnil svůj stále luxusnější náskok v čele šampionátu. Webber byl pomalejší o dvě desetiny a senzaci dne - Hülkenberga - dělily od pole position tři desetiny.

"Nečekal jsem, že budu v Monze takhle rychlý. Velký dík celému týmu," vzkázal Vettel prostřednictvím sítě Twitter.

"Když si vezmu, jaké jsem měl problémy při trénicích, tak je kvalifikační umístění opravdu příjemné překvapení. Tým odvedl skvělou práci," děkoval inženýrům a mechanikům Sauberu německý jezdec, který se ani v jednom ze tří měřených tréninků nevešel časem mezi nejlepších deset.

Vedle Hülkenberga se postaví Felipe Massa s vozem Ferrari, který se v posledním měřeném kole vyhoupl v pořadí před svého stájového kolegu Fernanda Alonsa, na nějž tak zbyl pátý čas dne. V řadě se španělským pilotem bude stát Nico Rosberg s mercedesem. "Dokázali jsme bojovat s nejrychlejšími, v porovnání s předešlými kvalifikacemi to bylo o stupeň lepší," poznamenal Alonso.

Hamilton se omlouval

V desetičlenném finále kvalifikace překvapivě chyběl druhý pilot Mercedesu Lewis Hamilton, který v letošním MS vyhrál kvalifikaci pětkrát a útočil na pátou pole position v řadě. Dnes ale mezi nejlepší nepostoupil, v prostřední části zajel až dvanáctý čas. Britského jezdce v rozhodující moment zbrzdil v zatáčce Parabolica Adrian Sutil, jehož jury posléze potrestala ztrátou tří míst na startu, podle Hamiltona to ale na výsledný čas nemělo velký vliv.

„Obecně to byl neskutečně slabý výkon, v druhé části kvalifikace jsem nezajel jedno pořádné kolo. Prostě jsem jel jako idiot. Byla to jedna z nejhorších jízd za hodně dlouhou dobu. Moc se celému týmu omlouvám," sypal si popel na hlavu mistr světa z roku 2008.

Podobně dopadli i oba jezdci týmu Lotus: Kimi Räikkönen nepostoupil z prostřední části jedenáctým časem a Romain Grosjean byl třináctý.

Dvanáctý závod letošního mistrovství světa vozů formule 1 startuje na okruhu v Monze v neděli ve 14 hodin. Přímý přenos vysílá TV Nova, podrobnou on-line reportáž najdete na Sport.cz.

Velká cena Itálie v Monze - kvalifikace
1. Vettel (Něm./Red Bull)1:23.755 min.
2. Webber (Aus./Red Bull)+0,213 s
3. Hülkenberg (Něm./Sauber)+0,310
4. Massa (Braz./Ferrari)+0,377
5. Alonso (Šp./Ferrari)+0,387
6. Rosberg (Něm./Mercedes)+0,437
7. Ricciardo (Aus./Toro Rosso)+0,454
8. Pérez (Mex./McLaren)+0,747
9. Button (Brit./McLaren)+0,760
10. Vergne (Fr./Toro Rosso)+4,295
11. Räikkönen (Fin./Lotus)+0,633
12. Hamilton (Brit./Mercedes)+0,826
13. Grosjean (Fr./Lotus)+0,871
14. Sutil (Něm./Force India)+0,955
15. Maldonado (Ven./Williams)+1,034
16. Di Resta (Brit./Force India)+1,100
17. Gutiérrez (Mex./Sauber)+0,907
18. Bottas (Fin./Williams)+0,972
19. Van der Garde (Niz./Caterham)+2,087
20. Pic (Fr./Caterham)+2,244
21. Bianchi (Fr./Marussia)+2,766
22. Chilton (Brit./Marussia)+3,161

Reklama