Hlavní obsah

Alonso si prý zase nebral servítky. Mamma mia, vy jste vážně idioti, slyšeli ve Ferrari

Praha

Zoufalý stav, zoufalé činy. Tak by se asi dala charakterizovat snaha stáje Ferrari o zvýšení šancí na úspěch v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Na domácím okruhu Scuderie v Monze se měl Felipe Massa obětovat pro Fernanda Alonsa a na dlouhých rychlých rovinkách měl svého parťáka vytáhnout ve větrném pytli k lepšímu času. Jenže ouha, Massa byl příliš rychlý a regulérně Alonsovi ujel.

Foto: Max Rossi, Reuters

Zamyšlený Fernando Alonso v boxech na okruhu v Monze.

Článek

Ferrari se snaží co může, aby bylo plnohodnotnou konkurencí stáje Red Bull, ideální to ale není. Alonso v průběžném pořadí mistrovství světa ztrácí na vedoucího Sebastiana Vettela už šestačtyřicet bodů a v Poháru konstruktérů je nejúspěšnější tým v historii formule 1 dokonce až na třetím místě za Red Bullem a Mercedesem.

Není divu, že na domácí půdě chtějí maximálně uspět. A v sobotním posledním měřeném tréninku si piloti Scuderie vyzkoušeli zajímavou taktiku: na rovinkách, kde jezdci dosahují rychlosti až 340 km/h se Alonso vyvezl ve větrném pytli za Massou a inženýři propočítali, že by tak v kvalifikaci mohl získat nějaké desetinky sekundy k dobru. Uvedení plánu do praxe ale účel nesplnilo.

Když mělo ke spolupráci dojít, Massa Alonsovi regulérně odjel a Španěl jen zoufale křičel do vysílačky: „Massa je moc daleko, je moc daleko!" Podle italského deníku Gazzetta dello Sport navíc dvojnásobný mistr světa opět přilil olej do ohně ve svém vztahu se Scuderií, když měl ještě prohlásit: „Vy jste vážně idioti, mamma mia, chlapi!"

Do éteru nešlo všechno, vysvětloval Alonso

Po kvalifikaci, v níž si Massa zajistil čtvrté místo na startu a Alonso páté, už ale španělský jezdec vystupoval opět jako nejloajálnější zaměstnanec z Maranella. „Bylo to perfektní. Plánovali jsme, že Massa pojede trochu vpředu a pomůže mi na rovinkách. Nějakou desetinku dolů jsem ukrojil jen díky němu. Z naší strany to dnes nebylo špatné, dokázali jsme se držet nejrychlejších," poznamenal.

Své výkřiky do vysílačky pak Alonso označil za špatně interpretované. „Hlásil jsem, že je Felipe dál, než jsme chtěli. Tým jej zpomalil a poslední rychlé kolo jsme už zvládli v domluvené vzdálenosti. A navíc veřejnost neslyšela v éteru mou poslední větu, když jsem Felipemu a celému týmu poděkoval," dodal vítěz dvaatřiceti závodů MS.

Reklama

Související témata: