Hlavní obsah

Vettela po triumfu v Monze tifosi vypískali. Alespoň vím, že jsem Ferrari porazil, smál se šampión

Praha

Pískot, který jeho uším lahodil. Tisíce fandů vypískaly pilota týmu Red Bull Sebastiana Vettela po jeho nedělním triumfu v Grand Prix Itálie mistrovství světa formule 1. Sen zástupů fanoušků v rudých barvách Scuderie se nenaplnil, domácí stáj ani přes slibovanou ofenzivu na šampióna posledních tří let nestačila. A šestadvacetiletý Němec už může pomalu plánovat oslavu čtvrtého titulu v řadě.

Foto: Max Rossi, Reuters

Pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel líbá trofej pro vítěze Velké ceny Itálie v Monze.

Článek
Fotogalerie

„Fantastický závod. Měli jsme potřebnou rychlost, auto skvěle fungovalo a já si rychle vytvořil dostatečný náskok," vykládal v cíli rozesmátý Vettel, který v Itálii oslavil už čtyřicátý kvalifikační triumf.

Následně předvedl parádní jízdu. Během třiapadesáti kol se dopustil jediné chyby, když pod tlakem soupeřů do nájezdu v první zatáčce probrzdil. Pozici však neztratil a následně protivníky drtil.

Jednička Ferrari Fernando Alonso, který byl v kvalifikaci až pátý, se po souboji s Markem Webberem rychle prodral na třetí pozici a posléze jej na druhé místo místo pustil týmový parťák Felipe Massa. Na stažení náskoku vedoucího Vettela ale španělský pilot prostě neměl.

„Start mi vyšel, postupně jsem předjel Hülkenbera, Webbera i Massu, ale snížit ztrátu na Sebastiana se mi prostě nepodařilo," posteskl si španělský pilot, jehož naděje na zisku titulu mistra světa jsou velmi malé. „Ač jsem druhý, jde o nejúžasnější pódium z celé sezóny. Snad za rok budu o stupínek lepší," promluvil Alonso k tisícům tifosi, kteří po závodě zaplavili cílovou rovinku.

Bilance Fangia a Schumachera je na dostřel

Bengálské ohně a rudé světlice byly připravené na oslavu triumfu rudého stroje. Oslavovali i stříbrnou pozici miláčka Fernanda, jenže triumf Vettela jim po chuti nebyl, a tak lídra šampionátu vypískali. Rodák z Heppenheimu si z nevole fandů nic nedělal.

„Přesvědčil jsem se, jaké to je nevyhrát Monzu v červené kombinéze," smál se Vettel. „Chápu lidi, že pískají. Chtěli vidět vítězství Fernanda. Ale vlastně jde o skvělý pocit, protože alespoň vím, že jsem Ferrari porazil," řehnil se šestadvacetiletý německý pilot.

Letos vyhrál z dvanácti závodů šest, zatímco Alonso jen dva. „Potřebovali bychom Sebastiana diskvalifikovat, abychom mohli pomýšlet na titul mistra světa," prohlásil podle ESPN Alonso po závodě.

Je zřejmé, že při stávající formě se Vettel zařadí po bok Schumachera a Fangia, kteří jako jediní dokázali vyhrát titul mistra světa formule 1 čtyřikrát za sebou. „Snažím se o celkovém prvenství zatím moc nepřemýšlet, nerozptylovat se," utrousil nepřesvědčivě Vettel.

Přestože ale do konce sezóny ještě zbývá sedm závodů, hovoří čísla poměrně jasně: v čele šampionátu má německý pilot na Alonsa luxusní náskok 53 bodů, třetí Lewis Hamilton má manko 81 bodů.

Reklama