Hlavní obsah

Räikkönen má dveře ve Ferrari otevřené, Massa oznámil konec

Praha

Račte, prosím! I tak by se dalo vyložit gesto Felipeho Massy, který na sílící spekulace o dohodě stáje Ferrari s Kimim Räikkönenem reagoval oznámením na Instagramu, že v roce 2014 už mezi zaměstnanci v Maranellu figurovat nebude. Cesta pro Räikkönena je volná a předpokládá se, že Ferrari by mohlo návrat mistra světa z roku 2007 potvrdit již dnes.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Felipe Massa při Velké ceně Itálie a na okruhu v Monze.

Článek

„Od roku 2014 již nebudu jezdit pro Ferrari," napsal Massa na Instagramu v komentáři k fotografii, na níž je nad hlavami mechaniků Scuderie po triumfu ve Velké ceně Brazílie v roce 2006. „Chtěl bych poděkovat za všechna vítězství a neuvěřitelné momenty, které jsme společně prožili. Rovněž bych rád poděkoval mé ženě, rodině, fanouškům i sponzorům. Od každého z vás se mi vždy dostávalo maximální podpory," doplnil dvaatřicetiletý jezdec.

Massa chce ve zbývajících závodech letošní sezóny pomoci Fernandu Alonsovi potrápit suverénního Sebastiana Vettela, který v barvách stáje Red Bull míří za čtvrtým titulem v řadě, a věří, že si během podzimu najde další angažmá. „Ve zbývajících sedmi závodech udělám pro Ferrari maximum. Na příští rok si chci najít tým, který bude disponovat konkurenceschopným vozem, s nímž by se dalo myslet na vítězství a třeba i bojovat o titul. To zůstává mým cílem," doplnil vítěz jedenácti Velkých cen.

Za poslední tři roky jen tři stupně vítězů

Rodák ze Sao Paula se v rudém voze poprvé objevil v roce 2003, kdy pro Ferrari testoval. Plnohodnotného angažmá se dočkal v sezóně 2006, během níž sekundoval při derniéře legendárního Michaela Schumachera a dokázal vyhrát dva závody. Od roku 2007 byl parťákem Kimiho Räikkönena, jemuž se v tu sezóně podařilo senzačně získat titul. Massa byl blízko o rok později, nakonec ale souboj o titul s Lewisem Hamiltonem prohrál o jediný bod.

V roce 2009 sympatický Brazilec vynechal takřka polovinu sezóny poté, co při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska utrpěl vážné zranění hlavy po zásahu uvolněného dílu z vozu svého krajana Rubense Barrichella. Do kokpitu znovu usedl až v následující sezóně, od té doby ale nevyhrál jediný závod a spíš se trápil - v posledních třech letech vystoupil jen třikrát na stupně vítězů.

Massovo oznámení prakticky potvrdilo spekulace, že Ferrari již v pondělí dosáhlo s Räikkönenem shody o podobě dvouleté smlouvy. Očekává se, že by Scuderia mohla vynést karty na stůl dnes na autosalónu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint