Hlavní obsah

Odpálí McLaren přestupovou bombu? V hledáčku je Alonso

Praha

Ohlášený přestup Kimiho Räikkönena do stáje Ferrari nikterak neutlumil spekulace rojící se kolem jezdeckého trhu. V předvečer Velké ceny Singapuru se paddockem roznesla informace naznačující, že tým McLaren pošilhává po Fernandu Alonsovi, který má sice ve Ferrari smlouvu do roku 2016, ale sama Scuderia by mohla vyprávět o tom, jak je jednoduché kontrakt předčasně ukončit...

Foto: Tim Chong, Reuters

Má ve Ferrari sbaleno? O budoucnosti Fernanda Alonsa ve formuli 1 se živě spekuluje.

Článek

McLaren si za vyvolání spekulace může tak trochu sám. Jednak stále nepotvrdil prodloužení smlouvy s Jensonem Buttonem, jehož setrvání v týmu je jisté, a především Sergiem Pérezem, byť mexický pilot tvrdí, že se již dolaďují jen detaily. A sám šéf britské stáje Martin Whitmarsh nikterak nepohřbil dotaz deníku Daily Mail, zda by chtěl přivést Alonsa. „Ano, kdybych mohl," reagoval.

Teorie o příchodu španělského mistra světa je sice z kategorie pořádně divokých snů, logiku ale nepostrádá. McLaren prožívá po odchodu Lewise Hamiltona a šéfkonstruktéra Paddyho Lowa (oba zlákal Ross Brawn do Mercedesu) katastrofální sezónu, ve dvanácti závodech nasbíral pouhých 66 bodů a v Poháru konstruktérů je až pátý s náskokem pouhých pěti bodů na tým Force India. A Pérez se ani přes nesporný talent nejeví jako budoucí šampión.

Nikdo také neví, jak bere Alonso brzký příchod Räikkönena, který i během druhého roku od návratu z rallye dokazuje, že patří mezi extratřídu. A vyrovnané role, ty španělskému jezdci nikdy nevoněly. V průběhu sezóny se navíc již několikrát pustil do křížku s vedením Ferrari a přes veřejná prohlášení o vnitřní harmonii není jasné, zda v Maranellu netiká pod vzájemnými vztahy časovaná bomba.

Dennis už není překážkou

Asi každému se při zmínce o možné spolupráci Alonsa s McLarenem vybaví rok 2007, kdy španělský pilot přišel ke stříbrným šípům coby čerstvý dvojnásobný mistr světa z týmu Renault. Ve Wokingu ale vydržel pouhý rok. Jednak neklapala jeho spolupráce s Hamiltonem, a hlavně upadl do nepřízně legendárního Rona Dennise, který Alonsovi nemohl odpustit jeho neloajální postoj při vyšetřování špionážní aféry vůči týmu Ferrari. Dennis sice v McLarenu dál působí, ale vůbec již nezasahuje do chodu týmu formule 1.

V příští sezóně navíc čeká formuli 1 významná změna v regulích a vozy budou nově pohánět přeplňované šestiválcové šestnáctistovky o objemu 1600 ccm namísto osmiválcových motorů o objemu 2,4 litru. Nikdo samozřejmě netuší, co tato změna udělá s pořádkem ve startovním roštu, šeptanda ale naznačuje, že motor Ferrari pokulhává za připravovanými pohonnými jednotkami Renaultu a Mercedesu. A to by mohl být další faktor při rozhodování Alonsa, jak naložit s budoucností.

Měl by Fernando Alonso přestoupit do McLarenu?
ano
25,4 %
ne
74,6 %
Celkem hlasovalo 6929 čtenářů.

Reklama

Související témata: