Hlavní obsah

Concordská dohoda ve formuli 1 vstoupila v platnost

Paříž

Smlouva mezi týmy formule 1, Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a držiteli komerčních práv Formula One Group vstoupila v platnost. Tato takzvaná Concordská dohoda bude platit až do roku 2020.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Sebastian Vettel v čele Velké ceny Singapuru.

Článek

Kontrakt, upravující podmínky účasti týmů v šampionátu a podíl na výnosech, chyběl formuli od konce minulé sezóny. Po několikaměsíčním vyjednávání se během červencové Grand Prix Maďarska dohodli zástupci Formula One Group a FIA rámcově na nové smlouvě, jež od pátku platí.

"Po souhlasu odpovídajících řídících orgánů dohoda vstoupila v platnost. Položila pevné základy pro další rozvoj formule 1," uvedla v tiskovém prohlášení FIA.

Šéf Formula One Group Bernie Ecclestone má souhlas 10 z 11 stájí ve formuli, stranou stojí pouze Marussia. "Jsem moc rád, že jsme se s FIA dohodli," uvedl Ecclestone.

Více než spokojena může být také FIA, které nová smlouva podle odborného magazínu "auto, motor und sport" přinese 40 miliónů eur ročně, což je dvakrát víc než dosud.

Dohoda také mezinárodní federaci garantuje právo vyhlásit tendr na jednotného dodavatele pneumatik a paliva pro F1, přičemž jednání z potenciálními kandidáty by vedla Formula One Group.

Exkluzivním dodavatelem pneumatik je dosud společnost Pirelli, jež se navzdory problémům v první části letošní sezoóny, kdy gumy bez zjevných příčin praskaly, dohodla se všemi týmy na pokračování. To dnes posvětila i FIA.

Větší problémy se podle agentury Reuters mohou vyskytnout při hledání jednotného paliva, neboť stáje mají své vlastní oficiální partnery a inkasují od nich nemalé částky. Například Ferrari je už několik desetiletí spojeno s firmou Shell, Mercedes sponzoruje malajský Petronas a partnerem mistrovského Red Bullu je Total.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace