Hlavní obsah

Alonso: Kimi nebude zázračně rychlejší než Felipe

Praha/Suzuka

Nadcházející spolupráce Fernanda Alonsa s Kimim Räikkönenem v týmu Ferrari, to je téma, které hýbe paddockem formule 1 i před Velkou cenou Japonska. Zatím poslední dílek do mozaiky úvah, jak spolu oba světoví šampióni vyjdou, přiložil v Suzuce sám španělský pilot. Räikkönen podle Alonsa nepřinese zrychlení v porovnání s Felipem Massou, který Scuderii opustí na konci sezóny.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Fernando Alonso vzal na Velkou cenu Japonska i svou přítelkyni Dašu Kapustinovou.

Článek

Podle Alonsa bude pro příští rok, který přinese pro formuli 1 zásadní změnu v pohonných jednotkách, klíčové to, jaký vůz v Maranellu připraví, než to, co přinese příchod Räikkönena. „Myslím, že s Kimim posbíráme hodně bodů. Ale z pohledu rychlosti, Felipe není o nic pomalejší. Když proti sobě závodí, Felipe je stejně rychlý jako on. Když budeme mít k dispozici konkurenceschopné auto, bude sezóna skvělá. Když ne, bude asi nápadně podobná té letošní," uvedl španělský jezdec na čtvrteční tiskové konferenci v Suzuce.

Ve vozech formule 1 letos naposledy bouří osmiválcové motory o objemu 2,4 litru, od příští sezóny budou v monopostech „bzučet" přeplňované šestiválcové šestnáctistovky s povinnou rekuperační jednotkou. Co udělá revoluční změna s poměry na startovním roštu je zatím ve hvězdách, Alonsův tým již ale vzdal marný boj se stájí Red Bull a přelil zdroje na vývoj nového vozu.

Bojuje i o stříbro

Dvojnásobný mistr světa nicméně odmítá, že by zbytek šampionátu objížděl pouze z povinnosti. „Je samozřejmě těžší najít motivaci, když víte, že jste již bez šance na zisk titulu. Pořád ale bojuji o titul vicemistra a tým je ve hře o stříbrnou pozici v Poháru konstruktérů. Doufám, že si s Felipem ještě užijeme šťastné chvilky na stupních vítězů, třeba i při oslavách vítězství," poznamenal Alonso.

Přidanou motivací pro jedničku Ferrari je zabránit Sebastianu Vettelovi, aby už v Japonsku slavil čtvrtý titul mistra světa v řadě. K tomu by německý šampión musel vyhrát a Alonso by musel dojet nejlépe devátý.

„Sebastian se pohybuje na hranici absolutní dokonalosti. Je ale bezpochyby, že s velkou pomocí auta, které Red Bull dokáže připravit. Uvidíme, jak se bude jeho kariéra vyvíjet dál. Vezměte si Lewise Hamiltona. Během prvního roku mu titul unikl mezi prsty, rok na to už slavil. Od té doby ale nic. V určitých momentech zkrátka máte vítězné auto, jindy zase ne. Momentálně je ale jasné, že na Sebastiana a Red Bull nikdo nemáme," prohlásil trpce Alonso.

Velká cena Japonska se jede v neděli od 8 hodin SELČ.

Reklama