Hlavní obsah

Ecclestone odkryl praktiky ve F1: majitelé stájí brali milióny za podpis Concordské dohody

Praha/Londýn

Kdo ví, co všechno ještě u londýnského Nejvyššího soudu, kde tento týden vypovídá šéf formule 1 Bernie Ecclestone v případu korupce při prodeji práv na formuli 1, zazní. Jeden kostlivec už ale ze skříně vypadl. Ve čtvrtek hlavní promotér prestižního seriálu šokoval tvrzením, že v roce 1998 uplatil majitele stájí Eddieho Jordana, Alaina Prosta a Toma Walkinshawa milióny dolarů, aby podepsali tzv. Concordskou dohodu.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Bernie Ecclestone před jenáním Nejvyššího soudu v Londýně.

Článek

Concordská dohoda upravuje ve formuli 1 vztah mezi vedením seriálu a účastníky šampionátu a její obnovování pravidelně přináší výrazné pnutí mezi oběma stranami. Což je zcela pochopitelné, protože z ohromného balíku peněz, které cirkus F1 vygeneruje, chce každý urvat co nejvíc. V případě neuzavření dohody by ale hrozilo, že se formule 1 jednoduše zjara nerozjede.

A Ecclestone byl podle všeho připraven udělat cokoliv, aby se tak nestalo. Před patnácti lety - v roce 1998 - se postavili na zadní majitelé tří menších stájí - Eddie Jordan, Alain Prost a Tom Walkinshaw, který řídil tým Arrows. A Ecclestone neváhal, aby jejich podpisy získal i za hodně vysokou cenu.

Dostali zaplaceno? Ano, přiznal Ecclestone

„Dostali zaplaceno, abyste měli jistotu, že jejich týmy podepíší, je to tak?" vypálil na Ecclestona při křížovém výslechu Phillip Marshall, který zastupuje v případu žalující stranu. „Ano," odvětil stručně Ecclestone. Marshall odhalil, že všichni zmínění nedostali peníze na ruku, ale jako podíl ve společnosti Valper Holdings (Jordan v ceně 10 mil. dolarů, Prost a Walkinshaw po sedmi miliónech), která spadá pod firmy Ecclestonova rodinného klanu.

Marshall se snaží prokázat, že uplácení patřilo mezi běžné Ecclestonovy praktiky. „Bral jste jako přijatelné úplatky lidem, kteří nejsou veřejnými činiteli?" ptal se Ecclestona. „To, co zmiňujete, nebyl úplatek," opáčil Ecclestone. „Ptám se vás v obecné rovině. Berete jako přijatelné úplatky lidem, kteří nejsou veřejnými činiteli?" pozměnil otázku Marshall. „Musím o tom přemýšlet. Kéž bych o tom vlastně přemýšlel už tehdy," uvedl Ecclestone, který jinak během slyšení působil zcela uvolněně a některým otázkám se doslova vysmál.

Ecclestone čelí podezření, že se dopustil korupčního jednání v roce 2006 při prodeji komerčních práv na formuli 1 společnosti CVC Capital Partners. Loni přiznal, že tehdy dal německému bankéři Gerhardu Gribkowskému, jenž působil ve vedení banky BayernLB, která část práv na formuli vlastnila, za bezproblémový prodej 48% podílu 44 miliónů dolarů.

Třiaosmdesátiletý miliardář, který má formuli 1 pod palcem už čtyřicet let, ale korupční jednání odmítá. Gribkowski, který byl už za svou roli v případu odsouzen na osm a půl roku vězení, měl Ecclestonea vydírat tím, že ho nahlásí britským daňovým úřadům. Případ letos řešil již německý soud, výsledku se ale nedobral a další jednání bylo přesunuto až na příští rok.

Britský Nejvyšší soud, který začal ve středu a slyšení pokračuje dalším kolem výslechů v pátek, řeší žalobu společnost Constantin Medien, která v roce 2003 prodala svůj téměř 17% podíl na právech na F1 bance BayernLB. Součástí smlouvy byla i klauzule, že Constatntin má nárok na další část peněz v případě, že BayernLB prodá svůj díl za víc než 1,1 miliardy dolarů. Ecclestone a Gribkowski nyní čelí podezření, že v roce 2006 upravili cenu podílu tak, aby Constantin vyšel naprázdno. Právníci společnosti tvrdí, že skutečná cena podílu byla minimálně 2,8 miliardy dolarů, Ecclestonova firma CVC ale zaplatila "jen" 814 miliónů.

Reklama

Související témata: