Hlavní obsah

Chudák Vettel, prý i Alonso provokuje fanoušky k bučení na šampióna

Celý svět kontra Sebastian Vettel. Tak nějak líčí současné dění ve formuli 1 Christian Horner, šéf dominující stáje Red Bull. Německý pilot udělal z letošního šampionátu nudu, neboť si s obrovským předstihem zajistil již čtvrtý titul mistra světa v řadě. Odměnou mu je nenávist části fanoušků, kteří na Vettela během řady Velkých cen bučí.

Foto: Steve Crisp, Reuters

Red Bull slavil double. Sebastian Vettel (vlevo) připíjí na vítězství v Abú Zabí, vpravo druhý Mark Webber.

Článek
Fotogalerie

Musel si zvyknout. A vyrovnat se s tím, že na něj fanoušci kolem trati nebo v cílové rovince bučí nebo pískají. Především během pódiových ceremonií mají diváci Vettela na dostřel a dávají mu pocítit své nálady. Šéfa Red Bullu to samozřejmě trápí. Podle Christiana Hornera si to jeho jezdec nezaslouží.

„Je to škoda a má to těžké, aby to zvládal," řekl Horner v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live.

„Něco z toho jde určitě i na vrub událostí z Malajsie, kde Sebastian ukradl vítězství Markovi Webberovi," uznává šéf, že zradou stájového kolegy si Vettel uškodil sám. „To ho veřejnosti ukázalo jako špatného člověka a byla to voda na mlýn jeho rivalům, kteří to pak i podpořili."

Hornerovi nejvíc vadí právě to, že stranou nezůstali ani někteří piloti. „Takový Fernando Alonso si sundal kšiltovku a hodil ji do davu přesně v okamžiku, kdy Sebastian na pódiu začal vyprávět. Chtěl zkrátka vyprovokovat reakci. Na Sebastianovi je ale skvělé, že se tím nenechal nijak strhnout. Ale cítil to a dotklo se ho to," tvrdí Horner.

Všichni čekají na jeho pád

Britský šéf je vůbec spokojený s tím, jak Vettel tlak okolí zvládá. „Vzpomínám si třeba na okamžiky, když jsem byl v Singapuru na pódiu spolu s ním a řekl mu, ať má hlavu vzhůru. Může být na sebe velmi hrdý a také tým je hrdý na to, co dosáhl. Nedostalo se mu reakce, jakou by si zasloužil," ujišťuje Horner.

„V Indii pak získal titul a opět porušil týmové nařízení, protože pod pódiem dělal ‚donuty', vyskočil z auta a políbil asfalt. Lidé byli uneseni, protože ukázal emoce. Přitom je neustále pod tlakem a všichni ho pozorují. Čím je člověk úspěšnější, tím je to silnější. Všichni čekají na jeho pád, ale on to zvládá výjimečně dobře," poukázal Horner.

Reklama

Související témata: