Hlavní obsah

Webber dal F1 sladké sbohem, Massa se při loučení s Ferrari vztekal

Praha

Dva muži, dva příběhy. Mark Webber i Felipe Massa byli při nedělní Velké ceně Brazílie vozů formule 1 v podobné situaci, oba uzavírali jednu velkou éru svých sportovních kariér. Zatímco ale australský jezdec si mohl svou labutí píseň spokojeně broukat v roli druhého muže závodu na stupních vítězů, brazilskému závodníkovi po penalizaci derniéra podstatně zhořkla.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Tumáš na rozloučenou! Sebastian Vettel (vlevo) a Fernando Alonso (vpravo) kropí šampaňským Marka Webbera, který v Brazílii uzavřel svou kariéru ve formuli 1.

Článek
Fotogalerie

Spekulacemi živená naděje, že by Red Bull v Brazílii daroval Webberovi na rozloučenou jubilejní desáté vítězství, sice nebyla v Interlagosu na pořadu dne a hlavní úlohu opět sehrál stájový kolega australského pilota Sebastian Vettel. Čtyřnásobný světový šampión útočil na rekordní deváté vítězství v řadě, navíc měl po triumfu v kvalifikaci na dosah třinácté vítězství v sezóně - zápis, jehož zatím v historii F1 dosáhl pouze legendární Michael Schumacher v roce 2004.

Vettel si vyjma prvního kola, kdy se po startu do čela dostal pilot Mercedesu Nico Rosberg a Němec si při průjezdu cílovou rovinkou musel vybojovat ztracenou pozici zpět, počínal opět suverénně. Ale ani Webber se neměl za co stydět a souboj, který svedl o druhou pozici, si zasloužil absolutorium. „Parádní závěr kariéry a parádní boj se všemi kluky, s kterými jsem se roky přetahoval o co nejlepší umístění," pochvaloval si po závodu sedmatřicetiletý Australan, který si po projetí cílem sundal helmu a oslavné kolečko absolvoval prostovlasý.

Neuvěřitelné, hlesl Massa

Massou naproti tomu cloumaly protichůdné emoce. Dvaatřicetiletý pilot spojil s Ferrari posledních deset let svého života a od roku 2006 plnil roli závodního jezdce. Namísto sladkých vzpomínek se mu ale v Interlagosu usadila v hlavě hořkost za povinný průjezd boxovou uličkou, který mu komisaři nařídili za přejetí čáry vymezující výjezd z pitlane. Massa trest přímo na trati komentoval do vysílačky slovem „neuvěřitelné" a ani po závodu, v němž nakonec dojel sedmý, se nedokázal nepříjemného pocitu zbavit.

V jednu chvíli se přitom pohyboval na čtvrtém místě za svým stájovým kolegou Fernandem Alonsem, který naznačil, že byl připraven pomoci svému parťákovi na stupně vítězů. Verdikt komisařů tomu ale zabránil. „Upřímně řečeno, tohle je nepřijatelné. Proč jsem dostal trest? Jsem si jistý, že jsem nebyl jediný, kdo lajnu přejel. Jako jediný jsem ale vyfasoval penalizaci. Přitom jsem neudělal nic špatného, neohrozil jsem žádný vůz projíždějící na trati. Tak už to ale chodí. Komisaři jsou všemocní, věří své pravdě i tomu co dělají, ačkoliv to kolikrát není oprávněné," čertil se Massa.

Lehce se odchází jen "loserům"

Nakonec ale vítěz jedenácti Velkých cen zklamání zapudil. „Jsem naměkko, dokázali jsme společně s Ferrari velké věci. Našel jsem v Maranellu spoustu opravdových přátel a jim všem chci moc poděkovat. Bude těžké říct sbohem. Jsem na to ale připravený," podotkl Massa, který se na rozdíl od Webbera s F1 neloučí a v příští sezóně usedne do monopostu Williams.

Webber si proti tomu bude muset zvyknout na život po formuli 1. „Nebude jednoduché odpojit se od nejelitnější motoristické disciplíny. Mluvil jsem s řadou sportovců po celém světě a vypořádat se s odchodem takového seriálu prý trvá i celý rok. Jsem s tím smířený. Na druhou stranu jsem rád, protože kdybych ve formuli 1 nic nedokázal, odcházelo by se snadno," poznamenal australský pilot, jehož další kroky povedou do okruhových závodů v barvách týmu Porsche.

Reklama

Související témata: