Hlavní obsah

Alonsovi jen dva tituly nestačí, Ferrari chce znovu dominovat

Stal se znovu vicemistrem světa, ale velkou radost z toho nemá. Fernando Alonso těžce nese nadvládu Red Bullu ve formuli 1. Španělský pilot Ferrari však přesto doufá, že se s italskou stájí brzy dočká lepších časů. Nejlépe už v příštím roce, který přinese velké změny pravidel. „Těšíme se, že našemu sportu zase budeme dominovat my,“ ujišťuje nový technický ředitel James Allison, který se v Maranellu postupně začíná realizovat.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Španěl Fernando Alonso při tréninku na Velkou cenu USA formule 1.

Článek

Zklamaný a vyždímaný dokončil letošní sezónu. Ani třetí místo v závěrečném závodě v Brazílii španělského pilota příliš nerozveselilo. Léta plynou a Fernando Alonso musí stále častěji poslouchat kritické poznámky, že renomé skvělého závodníka nedokáže přetavit ve víc než dva mistrovské tituly.

„Tohle mě samozřejmě trochu bolí," přiznal v rozhovoru pro BBC šampión z let 2005 a 2006.

Víru však neztrácí. „Nadále věřím, že přede mnou je ještě mnoho let a napravím ztrátu titulů, které jsem snad mohl mít - například v letech 2010 a 2012. To jsou jasné příklady. Ve svém nitru nadále myslím na to, že až skončím, budu mít více než dva tituly. Nevím kolik, ale chci víc než dva. Pokud se mi to nepodaří, bude to smutné, protože jsem měl mnoho příležitostí. Další již nesmím promarnit," líčí Alonso.

Tým je hladový a odhodlaný

Ferrari získalo titul mezi jednotlivci naposledy v roce 2007. V současnosti ho ovšem předstihl Red Bull a hrozí i další stáje: Mercedes, Lotus, podceňovat stále nelze ani McLaren. Proto do Maranella angažovali nového technického ředitele Jamese Allisona.

„Našel jsem tým, který je hladový a odhodlaný vrátit se na nejvyšší stupínek pódia ve všech závodech," ujišťuje Allison na internetových stránkách BBC. „Je to tým s optimistickým pohledem na budoucnost, který se těší na to, že bude opět dominovat," dává technický ředitel Alonsovi naději.

Ferrari spoléhá na velký projekt

Španěl má ve stáji smlouvu do roku 2016. „Důvěřuji Ferrari, že dokáže odvést dobrou práci. Věřím tomu v každém roce... Je pravda, že v posledních čtyřech letech to nevyšlo, ale nyní jsou před námi velké změny pravidel. Nikdo v paddocku nemůže určit jeden tým a říci, že ten bude v příštím roce dominovat. Myslím, že jsem v nejlepším týmu pro vítězství v příštím roce. A tak se o to pokusíme," říká Alonso optimisticky.

Allison ve Ferrari pracoval během éry dominance Michaela Schumachera, ale pak se přesunul do Renaultu a s Alonsem tam získal tituly v letech 2005 a 2006. Zdá se, že je zárukou úspěchu.

„Formule 1 není sport, ve kterém existuje rychlá náprava. Ovšem s rokem 2014 je spojen velký projekt, který začal již před více než dvěma lety. Když jsem přišel, práce byla již rozjetá a momentálně v továrně pokračuje v pořádně drsném tempu," varuje Allison konkurenci.

Reklama

Související témata: