Hlavní obsah

Kamarádit s Vettelem? Možná v padesáti, prohlásil zhrzený Webber

Že se australský pilot Mark Webber necítí ve stáji Red Bull komfortně, se tušilo. Během posledních dvou let dával tým Christiana Hornera jasně najevo, že spoléhat bude jen na Němce Sebastiana Vettela, Webber byl jednoznačně upozaděn. Zákonitě tím trpěl i vztah mezi oběma jezdci, což nyní Webber po ukončení angažmá v Red Bullu potvrdil.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Sebastian Vettel první, Mark Webber až druhý. Takové byly v Red Bullu role.

Článek

Před Velkou cenou Brazílie, posledním závodem letošního mistrovství světa, bylo několik věcí předem jasných. Red Bullu už nikdo nemohl vytrhnout z ruky Pohár konstruktérů pro nejlepší tým sezóny, ani Vettel už o svůj čtvrtý titul mistra světa nemohl přijít. Jisté bylo také to, že v hlavním městě Brazílie Weber skončí své dlouholeté působení ve formuli 1.

Během celého týdne se spekulovalo o tom, zda při obří dominanci Red Bullu nepřizpůsobí tým taktiku, aby se mohl sedmatřicetiletý Webber loučit s formulí 1 vítězstvím. Po rekordech lačnící Němec nakonec nic podobného nepřipustil a po devátém vítězství v řadě se zapsal do historie. Jako obyčejně v posledních letech byly Vettelovy zájmy před těmi Australanovými upřednostněny.

Webber se nyní o vzájemném vtahu s šestadvacetiletým Němcem rozpovídal. „Je náročné vnímat náš vztah spíš pozitivně než negativně. Je to pro mě zklamání, protože se snažím ke všem chovat s respektem a dávat jim pořád nové šance," citoval Webbera server peterwindsor.com.

Vettelova síla: kvalifikace a prvních pět kol

Svého někdejšího kolegu přitom považuje za špičkového jezdce. „Nejsilnější je v kvalifikaci a prvních pěti kolech závodu. To je jeho eso v rukávu, v těchto chvílích je nejnáročnější se mu vyrovnat," popisoval Webber, který však dodal, že za nejlepšího současného pilota považuje Fernanda Alonsa.

„Myslím, že mezi námi (Webberem a Vettelem) se odehrálo příliš mnoho věcí. Možná, že až nám bude padesát, budeme všechno vnímat jinak. Ale teď, po všem, co se mezi námi stalo, je těžké udělat za vším velkou tlustou čáru," přiznal rodák z Queanbeyan, který bude od příštího roku bojovat při okruhových závodech v barvách týmu Porsche. „Samozřejmě se tím netrápím. A ani on (Vettel) ne. Tak to prostě je," dodal.

Ne zrovna ideální vztah měl také s teprve čtyřicetiletým šéfem týmu Christianem Hornerem. „Christian bude v týmu dlouho - vlastně pokud nedostane nabídku odjinud, tak do nekonečna. Proto se snaží, aby všechno klapalo tak, jak je to jen možné," poukazoval Webber na upřednostňování Vettelových zájmů. „Občas už mi (spolupráce s Hornerem) nepřinášela žádný užitek. Na náš vztah byl vyvíjen obrovský tlak," dodal Webber.

Spadeno měl Webber také na Helmuta Marka, Rakušana, který podle Australanových slov Webbera očerňoval. „Dodneška nevím, jaká je Markova role v týmu. Byl ke mně velmi kritický od první chvíle. Pravděpodobně ho přivedl Seb (Vettel) a tah to byl mistrovský," řekl otevřeně Webber na adresu muže, který v Red Bullu oficiálně působí jako poradce.

Reklama

Související témata: