Hlavní obsah

Fikaný lanař Lauda zlomil Hamiltona během noci a ještě mu přičaroval defekt

Praha

Ne vždycky se objeví na světle světa detaily ze zákulisí velkých sportovních přestupů. Legendární Niki Lauda tak učinil. Nevýkonný šéf týmu Mercedes v rozhovoru pro Daily Record vylíčil, jak z McLarenu přetáhl Lewise Hamiltona, mistra světa formule 1 z roku 2008. Šel na něj od lesa, lámal ho mezi druhou a čtvrtou hodinou v noci a ke všemu si přál, aby Hamilton v nejbližším závodě nedojel. Všechno Laudovi vyšlo, a tak se přestup uskutečnil...

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Díky lanaři Laudovi už je Lewis Hamilton chloubou Mercedesu...

Článek

Kdekdo si klepal na čelo. Přestup z McLarenu do Mercedesu po sezóně 2012 budil dojem jako odchod z lepšího do horšího. Jenže letos se vše vyvinulo v Hamiltonův prospěch. S Mercedesem vybojoval druhé místo v Poháru konstruktérů za Red Bullem, zatímco McLaren se doplazil jen na pátou příčku.

Netradiční lanaření začalo v Singapuru, kde chodí jezdci spát až ráno a vstávají brzy odpoledne. „Navštívil jsem Lewise v jeho pokoji mezi druhou a čtvrtou hodinou ráno. V tuhle dobu jsem tedy ještě nikdy u neznámého závodního jezdce nebyl," směje se Niki Lauda.

Nalákal ho i na Schumachera

„Rozhovor si pamatuji velmi dobře, protože s McLarenem se postavil na pole position a v podstatě všechno vyhrával. Zeptal jsem se ho ‚Zvažoval bys přestup do Mercedesu?'"

Hamiltonova odpověď byla logická. „Proč bych měl odejít? Naše auto vyhrává a já chci jedině vítězit. Tvoje auto nevyhrává," reagoval britský závodník, aby si Rakušan ihned uvědomil: „Kruci, má pravdu."

Jenže trojnásobný mistr světa se jen tak nedal a Hamiltonovi řekl, že pokud neodejde, navždy bude jen dítětem Rona Dennise. „Ale pokud po Michaelu Schumacherovi dokážeš s Mercedesem vyhrávat, můžeš být větší legenda než kdokoliv jiný," lanařil Lauda, podle něhož se jednání zlomilo právě v této chvíli. Hamilton začal komunikovat.

Havaruj, vypadni, havaruj...

Druhý den navíc lanaři nahrála i Velká cena Singapuru. „Seděl jsem před televizí a říkal si ‚Prosím havaruj. Prosím vypadni.' Seděl jsem, čekal a najednou bingo! Odešla mu převodovka. Okamžitě jsem za ním zašel," přiznává Lauda rozhodující momenty přestupu.

Právě Mercedes by podle některých expertů měl v příštím roce prolomit nadvládu Red Bullu. Musí se však obejít bez formulového mága Rosse Brawna, na jehož místo nastoupil Toto Wolff a Paddy Lowe.

„Jsem smutný, protože jsem chtěl, aby u nás zůstal. Snažil jsem se jej přesvědčit. Toto a Paddy teď budou muset zaplnit velkou díru po něm. Ale nebojte, pořádně je nakopu, to byste nevěřili... A budeme dál dobří," ujišťuje Lauda pro Daily Record.

Reklama

Související témata: