Hlavní obsah

Ferrari chce použít motor z F1 pro prototyp Le Mans

Dvě mouchy jednou ranou by v budoucnu mohla zabít automobilka Ferrari ve dvou odlišných motoristických disciplínách. Pohonná jednotka, kterou Scuderia připravuje pro nadcházející ročník mistrovství světa vozů formule 1, by totiž podle britského magazínu Autosport mohla v budoucnu rozjet také prototyp kategorie Le Mans, který Ferrari postavilo naposled v roce 1973.

Foto: BPA/Petr Frýba

Rozšíří startovní rošt prestižní kategorie LMP1 také prototypy Ferrari?

Článek

Nápad se prý v Maranellu zrodil při poradě nad novými pravidly vytrvalostního šampionátu, která budou platit od příští sezóny. Významná změna proběhne i v příštím ročníku formule 1, kde týmy začnou používat přeplňované šestiválcové motory o objemu 1,6 litru. A právě tato pohonná jednotka by v budoucnu mohla být srdcem nového sportovního prototypu.

„Je přirozené, že se v zimní pauze bavíme o různých příležitostech, které se před Ferrari mohou otevřít. Pro plánování budoucnosti je to důležité," řekl Autosportu Antonello Coletta, který v Maranellu vede oddělení motorsportu mimo F1.

Prototyp Ferrari jel slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans naposledy v roce 1973, poslední triumf italská automobilka slavila dokonce v roce 1965. Zda se ale Scuderia skutečně stane konkurentem týmů Audi, Toyota, Porsche a zřejmě i Nissanu, ale není jisté. „Momentálně se plně soustředíme na formuli 1, takže neříkáme tak, ani tak. Nejsme ani schopni říct, zda se bavíme o roku 2015 nebo 2016. Prostě buď to bude, nebo ne. Pokud bychom do toho ale šli, tak s plnou tovární podporou, ne jen jako dodavatel motorů," doplnil Coletta.

S nápadem využít šestnáctistovku z formule 1 pro závody Le Mans si údajně pohrává i automobilka Renault.

Reklama

Související témata: