Hlavní obsah

Novinka ve formuli 1! Od příštího roku se za poslední závod bude udělovat dvojnásobek bodů

Paříž

Ve formuli 1 se bude od příštího roku udělovat za poslední závod sezóny dvojnásobný počet bodů. Mezinárodní automobilová federace FIA si od změny pravidel slibuje větší napětí a doufá, že seriál mistrovství světa zůstane nerozhodnutý až do samého závěru.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Stupně vítězů v Austinu - zleva druhý Romain Grosjean, vítězný Sebastian Vettel a třetí Mark Webber.

Článek

Letošní ročník opanovala stáj Red Bull v čele se čtyřnásobným šampiónem Sebastianem Vettelem. Šestadvacetiletý německý pilot vyhrál devět posledních Grand Prix sezóny v řadě a titul si zajistil už tři závody před koncem. Příští sezóna vyvrcholí 23. listopadu Velkou cenou v Abú Zabí.

FIA rovněž schválila změnu systému přidělování čísel jezdcům. Piloti by v budoucnu měli mít stejné číslo po celou kariéru ve formuli 1, zatímco nyní dostanou každý rok nové podle toho, jak se umístili v předchozí sezóně.

Číslo jedna bude vyhrazeno pro mistra světa, pokud ho bude chtít. V případě, že o stejné číslo zažádají dva jezdci, dostane přednost ten, který se v předchozím roce umístil lépe.

Změn od roku 2015 dozná i rozpočtová politika. FIA chce zastavit růst nákladů a hodlá stanovit výdajové limity. Jejich hranici ale zatím nestanovila, podrobnostmi se bude zabývat pracovní skupina, která v příštích dnech vznikne.

Dosud byly ve finančních možnostech týmů velké rozdíly. Nejbohatší byl letos Red Bull s rozpočtem 370 miliónů eur, žebříček stájí uzavírala Marussia s 30 milióny.

Reklama

Související témata: