Hlavní obsah

Nejsem adrenalinový feťák, hájil se Schumacher v posledním rozhovoru před kolizí

Praha

Záhada, která nekončí. Slavný pilot formule 1 Michael Schumacher leží v den svých 45. narozenin na klinice v Grenoblu v kritickém, ale stabilním stavu. Celý sportovní svět se přitom dohaduje, proč k jeho havárii na lyžích došlo. Jedni tvrdí, že Schumi doplatil na svoji závislost na riziku a rychlosti. Jeho manažerka Sabine Kehmová naopak obhajuje teorii, že jel přiměřeně a hlavou do skály narazil jen proto, že zamířil mimo sjezdovku, aby pomohl zraněné dívce.

Foto: Jiří Křenek

Typický profil Michaela Schumachera.

Článek
Fotogalerie

Víc než hořký paradox. Ve svém možná posledním rozhovoru před kolizí se Michael Schumacher obhajoval, že není šílencem závislým na adrenalinu. A teď si celý svět stejně myslí, že se kvůli nepřiměřenému riziku přizabil na lyžích...

„Michael mi líčil, jak mu vadí pohled zvenčí, že je závislý na riziku a rychlosti. S velkým důrazem mě však ujistil, že si vždycky moc dobře uvědomoval své schopnosti a nikdy neztratil kontrolu nad svou rychlostí," říká Kai Ebel, moderátor stanice RTL, které Schumi poskytl rozhovor v prosinci.

Považují ho za otroka rychlosti

Vysvětlujte to však někomu, kdo má Schumachera zaškatulkovaného jako mistra rizika. „Král F1 není odvážný pouze za volantem monopostu, řídítky motorky nebo při fotbale. Michael je otrokem rychlosti," píše italská La Repubblica. „Schumacher vždy vedl život v nejvyšší rychlosti. Stejně jako jiní sportovci, také on se snažil hledat napětí a vzrušení v jiných odvětvích. Vždy hledal limity a jeho instinkt je přirozený," dodává Gazzetta dello Sport.

Někteří komentátoři jdou ještě dál a tvrdí, že Schumi i necelý rok poté, co z formule 1 odešel, zůstal „adrenalinovým feťákem", protože zkrátka nikdy a nikde nemohl ubrat plyn...

V běžném provozu si „nehrál na Schumiho"

Michael však má na druhé straně řadu zastánců. „Byl jsem s ním v autě - cestou od hotelu, z letiště či na okruhu - stokrát. A, věřte mi, nikdy jsem ho neviděl ‚hrát si na Schumachera'," říká důrazně Flavio Briatore, jeden z prvních Schumacherových bossů v F1.

„V normálním provozu byl Michael velmi opatrný, tolerantní k ostatním na silnici. Takže když teď byl lyžovat se svým synem, nedovedu si vůbec představit, že se chystá na sjezd závratnou rychlostí," ujišťuje Briatore.

Michaelova manažerka Sabine Kehmová již ve středu předeslala, že zveřejní nové zprávy jen v případě, že se Schumacherův zdravotní stav významně změní, ať už pozitivním nebo negativním směrem.

Fanoušci Ferrari, v jehož barvách získal Schumacher pět mistrovský titulů, chystají podle agentury Reuters na pátek tichou poctu na oslavu jeho narozenin. Před klinikou v Grenoblu se chtějí shromáždit celí v červeném. Akci na počest bývalého německého závodníka plánuje také slavný italský tým.

Reklama

Související témata: