Hlavní obsah

Nejsmutnější narozeniny legendy motorsportu. Přání brzkého zotavení proudí k Schumacherovi z celého světa

Grenoble/Londýn

Původně chtěl Michael Schumacher oslavit dnešní 45. narozeniny s přáteli na své chatě v Méribelu, namísto toho ale leží už šestý den v umělém spánku v nemocnici v Grenoblu s vážným zraněním hlavy po pádu na lyžích. Prostřednictvím sociálních sítí mu fanoušci i kolegové ze světa sportu přejí především brzké zotavení, s pozdravem se připojil i Schumacherův krajan a fotbalista Arsenalu Lukas Podolski a trenér mužstva Arséne Wenger se vyznal z celoživotního obdivu k sedminásobnému mistrovi světa formule 1.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Po těžkém zranění na lyžích bojuje sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher v nemocnici o život.

Článek
Fotogalerie

"Osobně ho sice neznám, ale pochopitelně ohromně obdivuji, co všechno v kariéře dokázal, a jsem stejně jako všichni v šoku z toho, co muže, který ve své kariéře čelil riziku takřka denně a všemu odolal, potkalo při běžné volnočasové aktivitě. Přeji mu všechno nejlepší," prohlásil francouzský trenér fotbalistů londýnského klubu.

Lékaři zatím žádné nové informace nezveřejnili, což s největší pravděpodobností znamená, že se stav slavného pilota nijak výrazně nezměnil. Podle informací německého listu Bild je na pátek naplánováno další vyšetření a nové snímky mozku by mohly další vývoj částečně osvětlit. Poslední zprávy z úterý hovořily o tom, že je rodák z Kerpenu v kritickém, ale stabilním stavu.

Zastupitelství nehodu vyšetřuje

Státní zastupitelství v Albertville mezitím zahájilo vyšetřování Schumacherovy nehody. Objasnit chce především otázku, zda při pádu hrála roli příliš velká rychlost, nebo zda šlo o nešťastnou souhru okolností a bude třeba kamenitý úsek mezi značenými sjezdovkami, v němž se pilot vážně zranil, lépe zabezpečit.

Povzbudivé vzkazy a přání brzkého uzdravení zveřejnila na svém twitteru řada osobností včetně tenisové legendy Borise Beckera či pilota F1 Giancarla Fisichelly. "Drž se," napsal Schumacherův bývalý kolega Rubens Barrichello k fotografii ze společného působení u Ferrari. "Všechno nejlepší, Michaeli Schumachere, brzy se uzdrav, šampióne," uvedl Sébastien Loeb, jenž v rallye získal devět titulů mistra světa.

Snímek fotbalistů Arsenalu z kabiny s povzbudivým vzkazem "Brzy se uzdrav, Schumi" vystavil po ligové výhře 2:0 nad Cardiffem na svém facebookovém profilu také Podolski.  "Tvrdý zápas, důležité vítězství a znovu jsme v čele. Myšlenkami jsme ale v Londýně s Tebou, Michaeli. Všechno nejlepší Ti přeje celý tým Arsenalu," připsal německý internacionál k fotografii.

Tiché oslavy narozenin

Do nemocnice ráno přijeli Schumacherova žena Corinna, otec Rolf i bratr Ralf, tiché shromáždění na oslavu narozenin svému idolu přichystali fanoušci Ferrari, v jehož barvách získal německý jezdec pět mistrovských titulů. Před univerzitní klinikou v Grenoblu se jich sešlo po poledni kolem pěti stovek. Akci na počest legendárního závodníka plánuje také slavný italský tým.

Nejúspěšnější pilot v historii formule 1 a vítěz rekordních 91 Velkých cen se vážně zranil 29. prosince dopoledne při lyžování v Méribelu. Schumacher, jenž ukončil kariéru v roce 2012, se udeřil hlavou o kámen, život mu zachránila přilba. V nemocnici podstoupil dvě operace hlavy, po nichž se jeho stav mírně zlepšil a stabilizoval. Lékaři mu snížili tělesnou teplotu a udržují ho v komatu.

Reklama

Související témata: