Hlavní obsah

Média hrají se Schumacherovými tvrdou hru, sám jsem to zažil, říká Kubica

Praha

Jako by viděl sám sebe. Bývalý polský pilot formule 1 Robert Kubica se začátkem roku 2011 vážně zranil při rallye a dnes pozorně sleduje situaci Michaela Schumachera, který leží v kritickém stavu v nemocnici v Grenoblu. „Sám jsem byl v podobné situaci a vím, že média dokážou hrát poměrně tvrdou hru. A to v náročných chvílích pro něj, pro jeho rodinu i pro blízké přátele,“ řekl Kubica pro Autosport.

Foto: Sport.cz

Robert Kubica s vozem Citroën DS3 RRC při Rallye Kanárské ostrovy.

Článek

Bývalý pilot formule 1 Robert Kubica z Polska o víkendu vyhrál Jänner rallye, úvodní díl mistrovství Evropy a mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Úřadující světový šampión v kategorii WRC2 je však v myšlenkách stále u Schumiho.

„Pro celý motoristický svět to nebylo nejlehčí zakončení starého roku a ani začátek nového," říká Kubica.

Michael Schumacher utrpěl vážné zranění hlavy při lyžování. „Jsou to nepříjemné zprávy a jen se ukazuje, že každým dnem se vám může něco stát. Když jsem já havaroval v rallye, tak lidé říkali, proč to dělám, že bych neměl riskovat. Ale pokud máte něco rádi, tak je normální, že to chcete dělat. Můžete si jen uvolněně lyžovat a může se seběhnout mnoho okolností. Přeji mu jen to nejlepší a držím mu palce, aby se zotavil a aby bylo vše v pořádku," přemítá Kubica.

Většinu okruhů by zvládl

Mnozí experti v něm viděli jednoho ze Schumacherových nástupců, budoucího mistra světa formule 1. Jenže Polák není dodnes zcela v pořádku. Sám přiznává, že na kokpit F1 se už necítí, protože těžce zraněná ruka mu neumožňuje optimální pohyb. A tak dále jezdí v rallye, protože v klasickém autě má více prostoru.

„Na většině okruhů bych monopost dokázal testovat," řekl Kubica pro Motorsport - Total.com. „Mercedes jsem si vyzkoušel na simulátoru, což je docela totéž jako ve skutečném monopostu," dodal.

Vzhledem k limitům zůstává realistou

Jenže na tomto přístroji nepocítí přetížení, které dá tělu zabrat přímo na trati. Tvrdí, že by to v zásadě zvládal. „Prostorově je to docela stejné a vše bylo v pořádku." Problém je však v tom, že to neplatí o všech okruzích. Například v Monaku je třeba v některých místech mimořádně zatáčet a s tím by měl již problém.

„Musím zůstat realistou," uvědomuje si Polák. „Vždycky je tu nějaký limit. Když člověk absolvuje tolik operací, je to těžké. Moje situace je komplikovanější, než by se z vnějšího pohledu mohlo zdát. Největší rozhodnutí padlo na začátku minulého roku. Měl jsem velmi slibné možnosti týkající se návratu na okruhy," poukázal Kubica.

Reklama

Související témata: